Cea de-a 31-a ediţie a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu” se va desfăşura la Chişinău, în perioada 7 – 24 septembrie. Șapte spectacole, dintre care unul în memoria sopranei Maria Bieșu (Ave Maria) și un Concert de Gală, așa cum obișnuia fondatoarea festivalului să facă. Artiști din 15 țări și creații semnate de mari compozitori precum Henry Purcell, Antonio Vivaldi, Johann Sebastian Bach, Giuseppe Verdi, Felix Mendelssohn Bartholdy, Pietro Mascagni și Richard Strauss – în program.
Cea de-a 31-a ediție a Festivalului Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, debutează astăzi la ora 18.00, cu opera „Macbeth”. „Va fi un adevărat regal al operei, cu o direcție muzicală senzațională – maestrul Nicolae Dohotaru, Artist al Poporului, la pupitrul dirijoral și cu o distribuție de zile mari: în rolurile principale vor evolua oaspeții festivalului – baritonul Pedro Carillo (Italia) și soprana Khatuna Chohonolidze din Georgia”, spun organizatorii.
Admiratorii festivalului din acest an vor putea urmări şi baletul clasic „Lacul lebedelor”, la care s-au vândut toate biletele deja, operele „Tosca”, „Turandot”, „Don Quijote”.
În calitate de invitați speciali, în cadrul festivalului vor evolua soprana cu nume cunoscut la nivel mondial Anna Samuil din Germania și violonista Tatiana Samouil din Belgia însoțite de dirijorul cu faimă internațională, Alexandru Samuil. Printre cei care vor urca în scenă – compatrioți, dispuși să revină pe scena de acasă, cu drag, de fiecare data când e cazul: Dinu Tamazlâcaru, celebra soprană Tatiana Lisnic (cu experiență pe scena La Scala și Metropoliten), dar și Diana Axentii, Nadia Cerchez, dirijorul Dumitru Cârciumaru și soprana Mariana Bulicanu.
„Festivalul Internațional de Operă și Balet „Maria Bieșu”, aflat la cea de-a 31-a ediție, continuă să marcheze o tradiție culturală impresionantă în inima Republicii Moldova. Acest eveniment deosebit a evoluat într-o emblemă a culturii naționale și a câștigat prestigiu și recunoaștere la nivel internațional, aducând în prim-plan artiști de operă și balet de un înalt calibru”, a estimat Nicolae Dohotaru, director artistic la TNOB „Maria Bieșu”, în cadrul unei conferinţe de presă.
Într-un mesaj adresat organizatorilor, invitaților și publicului, ministrul Sergiu Prodan menționează:
„Festivalul de Operă și Balet „Maria Bieșu” a devenit un brand al culturii noastre. Lumea ne cunoaște grație acestui eveniment. Artiști de mare speță interpretativă consideră onorabilă invitația de a participa la festivalul de la Chișinău și nu ezită să dea curs invitațiilor. Publicul vrea să savureze opere celebre în interpretarea artiștilor moldoveni. Dovadă este triumful echipei TNOB „Maria Bieșu” din această vară în Estonia. Cinci spectacole de operă și balet cu sala plină și casele închise. Peste 10 000 de spectatori – este mărturia înaltei prețuiri.
Maria Bieșu însăși a fost o soprană de excepție, care a marcat profund opera națională și mondială, inimile noastre. Festivalul care îi poartă numele, pe care l-a întemeiat și continuitatea căruia o asigurăm cu sfințenie, este un tribut adus personalității sale, artei, în toată splendoarea și diversitatea sa. Suntem aici pentru a celebra moștenirea Mariei Bieșu, excelența pe care a impus-o ca normă pentru cei care ies azi în scenă și cei care asigură bunul mers al lucrurilor în spatele cortinei Teatrului Național de Operă și Balet, care-i poartă numele. Aplauze necontenite tuturor celor implicați în realizarea acestui festival, de la soliști și dirijori, până la regizori și tehnicieni, scenografi și costumieri.”
Festivalul va culmina cu un concert de gală, pe data de 24 septembrie. Potrivit organizatorilor, finalul evenimentului va bucura publicul cu prestația artiștilor excepționali, soliști de operă și balet, nume sonore în plan internațional, Orchestra, Corul și Trupa de balet ale TNOB „Maria Bieșu”.
Bugetul festivalului constituie 1,7 milioane de lei (85 mii de euro). Evenimentul este susţinut de Ministerul Culturii al RM, dar şi de instituţii partenere, printre care Fundația Orange, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu”, „Moldincombanc”, Satul German.