![microfon](http://provincial.md/wp-content/uploads/2017/11/microfon-2.png)
Federația Sindicală a Feroviarilor din Republica Moldova (FSF) anunță organizarea unor acțiuni de protest vineri, 14 februarie 2025, în fața Guvernului, Parlamentului și Președinției Republicii Moldova pentru a cere o soluționare imediată a problemei restanțelor la salarii și a înainta mai multe revendicări către autorități. Acțiunea va începe la ora 10:00, în fața Casei Guvernului.
În același timp, la data de 14 februarie, la ora 10:00, acțiuni de protest vor fi organizate la nodurile feroviare din următoarele localități: Ocnița, Bălți, Ungheni, Bender, Basarabeasca și Giurgiulești.
Potrivit președintelui FSF, Ion Zaporojan, angajații din cele 31 de filiale ale întreprinderii „Calea Ferată din Moldova” (CFM) nu și-au primit salariile pentru lunile august 2024 – ianuarie 2025, acumulându-se restanțe de aproximativ 190 de milioane de lei. Liderul sindical subliniază că feroviarii au ajuns la disperare, iar numeroasele demersuri adresate autorităților au rămas fără răspuns.
„În plină iarnă, angajații CFM nu își pot asigura strictul necesar pentru sezonul rece, nu au resurse financiare pentru traiul zilnic și sunt nevoiți să contracteze credite pentru a-și întreține familiile, asigurându-le hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte și medicamente”, a declarat Ion Zaporojan.
Problemele feroviarilor au fost discutate în cadrul ședinței Comitetului Confederal al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova din 30 ianuarie 2025. Membrii Comitetului Confederal și-au exprimat solidaritatea cu revendicările sindicaliștilor din domeniul feroviar.
Revendicările Federației Sindicale a Feroviarilor din Republica Moldova, care urmează a fi înaintate la data de 14 februarie, sunt următoarele:
- Respectarea legislației în vigoare de către autoritățile statului, inclusiv în ceea ce privește salariații Î.S. „Calea Ferată din Moldova”;
- Implicarea Guvernului pentru achitarea urgentă a restanțelor salariale, precum și compensarea pierderilor cauzate de întârzierile salariale, conform legislației;
- Majorarea salariului minim în cadrul întreprinderii la 5500 lei (în prezent fiind doar 3500 lei, o încălcare gravă a legislației);
- În cazul în care nu vor fi întreprinse măsuri urgente și esențiale întru salvarea și reabilitarea transportului feroviar al Republicii Moldova, majoritatea celor circa 4850 de salariați vor fi nevoiți să recurgă la suspendarea contractului individual de muncă, conform prevederilor art. 78, alin. (1), lit. d1) din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003.
Se invită reprezentanții instituțiilor mass-media pentru mediatizarea acțiunilor de protest organizate de FSF la Chișinău și nodurile feroviare menționate mai sus.