Centrul Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei, în perioada 4-6 iulie 2024, găzduiește cea de-a XVIII-a ediție a Forumului Economic Regional Moldova. Acest eveniment reunește experți, lideri și factori de decizie pentru a discuta planificarea și cooperarea necesare în vederea atingerii obiectivelor strategice stabilite pentru Moldova 2030. Obiectivul central al Forumului îl constituie asigurarea condițiilor necesare de “Planificare și Cooperare pe obiectivul strategic: Moldova 2030“. Evenimentul este axat pe mai multe subiecte concentrate în trei paneluri: investiții, sănătate și turism.
În cadrul primului capitol al primului panel al Forumului Economic Regional Moldova 2024, lideri și experți din diverse domenii au discutat despre maparea oportunităților de investiții în Regiunea Moldovei, punând accent pe atragerea investițiilor străine și relansarea comerțului exterior.
Ion Stefanovici, Președintele CAPDR, a pledat pentru adaptarea reformei administrației publice din România la standardele europene.
În deschiderea celei de-a XVIII-a ediții a Forumului Economic Regional Moldova, desfășurat la Centrul Muzeal Cazinoul Băilor din Vatra Dornei între 4 și 6 iulie 2024, Ion Ștefanovici a transmis un mesaj inspirat și încurajator:
„Spre deosebire de 2023 când am implicat activ pentru prima data în formatul lucrărilor și Republica Moldova, în 2024, am invitat alături de noi și o delegație consistentă și bine reprezentată din Ucraina. Și deopotrivă, atât fraților noștri moldoveni, cât și invitaților din Ucraina le mulțumim că au dat curs invitației noastre și le urăm bun găsit aici, la Vatra Dornei, Suceava în Moldova, România. Să ne ajute Dumnezeu ca formatul acestor lucrări să fie de folos proiectelor noastre de viitor”, a fost mesajul lui Ion Ștefanovici.
Gheorghe Flutur, Vicepreședinte al Consiliului Județean Suceava, a prezentat eforturile județului Suceava în sprijinirea mediului de afaceri local și perspectivele de dezvoltare.
„Mă bucur că vă găzduim la Vatra Dornei. Frumoasa Bucovină este pregătită să ofere azil turistic tuturor celor care ne călcați pragul, metaforic vorbind, pentru că s-a dezvoltat foarte frumos turistic în ultimii ani.
Mulțumesc gazdei, Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, pentru că suntem la ei acasă, la acest Cazino al Băilor de la Vatra Dornei, o investiție care a schimbat total fața orașului și fața Bucovinei.
Vreau să mulțumesc pentru inițiativă și celor care organizează acest Forum, dlui Ștefanovici și echipei pe care o are, celorlalți parteneri. Aștept să nu fie un simplu simpozion, să tragem niște concluzii și să se întâmple ceva bun pentru zona noastră”, a precizat Președintele CJ, Gheorghe Flutur.
Vasile Asandei, Director General ADR NE, a evidențiat rolul Agenției în promovarea investițiilor și dezvoltarea economică durabilă în regiune.
„Un forum de dezvoltare economică este un eveniment important. În ultima creme, chiar dacă cu o oarece întârziere, se fac pași importanți în a asigura Regiunii de Nord-Est, Moldovei, o infrastructură absolut necesară.
Trebuie să spunem clar și răspicat: relația între mediul de afacere și mediul de educație încă trebuie foarte mult îmbunătățită.
O componentă foarte importantă pentru noi și pentru viitor este relația cu vecinii. Mă bucur foarte mult că sunt în sala reprezentanți ai Republicii Moldova și Ucrainei, care au căpătat statutul de țări candidate la aderarea europeană.
Noi suntem o instituție care facilitează dezvoltarea, finanțând multe proiecte la nivelul instituțiilor publice, la nivel privat, deci putem spune că Europa aduce plus-valoare și contribuie la starea noastră de bine aproape în fiecare comunitate.
Suntem, în continuare, același partener deschis spre colaborare, care oferă expertiza și priceperea tuturor celor interesați să meragă împreună cu noi, a precizat, în cadrul evenimentului, Directorul General ADR Nord-Est”, a transmis Vasile Asandei.
Primarul în funcție al Municipiului Vatra Dornei, Ilie Boncheș, a mulțumit organizatorilor și și-a exprimat dorința ca Forumul să devină o tradiție în orașul său:
„Îi mulțumesc dlui Președinte Ion Ștefanovici pentru că a ales Vatra Dornei pentru începutul acestui forum și sunt convins că, alături de asemenea persoane, acest Forum va avea o continuitate anuală și aș dori să se întâmple tot la Vatra Dornei.
Văd atâta lume cunoscută și pregătită aici în sală. Sunt convins că aveți dumneavoastră multe schimburi de dialoguri constructive și de aceea o să vă las pe dumneavoastră să continuați, iar eu vă urez succes la lucrările Forumului!”, a precizat oficialul.
Părintele Gabriel Herea, din partea Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a subliniat parteneriatul cu Uniunea Europeană:
„Sunt în măsură să mă bucur astăzi să vă transmit binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și al Rădăuților, într-un context în care cu toții ne putem bucura de roadele parteneriatului cu Uniunea Europeană, ne putem bucura de această clădire extraordinară, Centrul Muzeal Cazinoul Băilor.
Privitor la discuțiile și sensul întâlnirii de astăzi, trebuie să afirmăm că Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților a fost și este un partener foarte serios al programelor europene”.
Prezent la eveniment, Mihai Dimian, Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, a accentuat necesitatea colaborării pentru atragerea investițiilor:
„Trebuie să avem încredere în noi, avem o universitate puternică, avem o administrație publică pregătită, avem un mediu de afaceri care, chiar dacă nu e la nivelul celor din Vest, poate să crească și putem să atragem investitori. Dar pentru a atrage investitori trebuie să lucrăm împreună.
Suntem aici să vedem cum putem exploata ceea ce avem deja. De aceea, această întâlnire are scopul de a înțelege ce fac unii și ce fac ceilalți, de a investi în educație”, a precizat Mihai Dimian.
Aceste intervenții au oferit perspective valoroase asupra modului în care Regiunea Moldovei poate continua să se dezvolte prin cooperare și strategii integrate în domeniul investițiilor și al comerțului exterior.