Biroul Naţional de Statistică informează că, indicele preţurilor producătorului (preţurile medii de vânzare de către întreprinderile agricole) la produsele agricole în ianuarie-septembrie 2019 faţă de perioada respectivă a anului 2018 a constituit 99,3%.
La produsele vegetale preţurile producătorului s-au micşorat în medie cu 1,6%. Au scăzut preţurile la struguri – cu 23,9%, soia – cu 11,5%, fructe sămînțoase – cu 11,6%, pomuşoare – cu 6,1%, culturi cerealiere și leguminoase boabe – cu 2,0%. Totodată, essential au crescut preţurile de vînzare la tutun – cu 28,6%, cartofi – cu 27,1%, legume – cu 24,3%, sfeclă de zafăr – cu 20,2%, rapița – cu 11,6%.
La produsele animaliere a fost înregistrată majorarea preţurilor producătorului cu 2,5%. Аu crescut preţurile de vânzare la ovine și caprine (în masă vie) – cu 46,0%, porcine (în masă vie) – cu 10,2%, păsări (în masă vie) – cu 0,5%, lapte – cu 3,7%. Totodată, s-au micșorat preţurile la ouă alimentare – cu 10,7%, bovine (în masă vie) – cu 7,0%.
Datele sunt prezentate pe întreprinderile agricole şi gospodăriile ţărăneşti (de fermier) cu suprafaţa terenurilor agricole de 50 ha şi peste (fără teritoriul din partea stîngă a Nistrului şi mun. Bender) şi reflectă evoluţia preţurilor medii reieşind din structura efectivă a vînzărilor produselor agricole realizate de către acestea.
Doina Secrieru