Peste 250 de elevi și eleve care își fac studiile la Gimnaziul din satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga și personalul didactic vor beneficia de condiții sanitare moderne începând cu anul viitor.
Asigurarea normelor de igienă este posibilă datorită susținerii oferite prin intermediul proiectului PNUD „Sporirea calității învățământului cu ajutorul transformării digitale și a amenajării spațiilor din instituțiile de învățământ: proiect-pilot în UTA Găgăuzia”. Guvernul României a alocat 50 mii de euro prin intermediul RoAid – Agenția de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României, iar Executivul UTA Găgăuzia – 50 de mii de dolari. Contribuția Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare din Moldova este de aproximativ 15 mii de dolari.
Instituția de învățământ care va beneficia de investiții în sanitație a fost selectată în parteneriat cu Executivul UTA Găgăuzia. Până acum, toaleta gimnaziului era situată în curte.
„Susținem această inițiativă, pe care o considerăm vitală în secolul actual. Elevii trebuie să aibă acces la condiții igienice și toalete moderne, dotate corespunzător normelor sanitare. Igiena corectă le va asigura copiilor normele necesare pentru protecția sănătății și o dezvoltare personală corectă. Iar educarea elevilor în igienă reprezintă cel mai bun mod de a evita răspândirea infecțiilor și bolilor, contribuind astfel la creșterea unei generații sănătoase”, a menționat Anna Uzun, directoarea Gimnaziului din Cazaclia.
Datorită susținerii proiectului, va fi construită o mini-stație de epurare. Vor fi efectuate lucrări de canalizare și instalare de țevi, precum și de construcție a blocurilor sanitare în interiorul instituției. Blocurile vor fi adaptate pentru persoanele cu dizabilități.
În parteneriat cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), vor fi organizate campanii de conștientizare pentru membrii comunității despre necesitatea respectării măsurilor de igienă.
Majoritatea instituțiilor de învățământ rural din Republica Moldova nu dispun de facilități sanitare care să corespundă standardelor, potrivit rapoartelor. Doar 29% dintre elevii din mediul rural au declarat că au toalete în interiorul școlilor. Totodată, doar 13% dintre copiii intervievați au menționat că toaletele existente sunt adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități și 75% au mențonat despre situația igienică necorespunzătoare din toalete.