Pe parcursul zilei de 15 ianuarie 2024 două persoane și-au pierdut viața în urma a două incendii. Primul caz a avut loc într-o casă de locuit din satul Schinei, raionul Soroca. Apelul de la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 11:32. Potrivit informațiilor înregistrate, într-o odaie a locuinței a fost depistat cadavrul proprietarei, o femeie în vârstă de 83 de ani. La fața locului au intervenit angajații Direcției situații excepționale Soroca, care au stabilit că o cauză prealabilă a izbucnirii incendiului ar fi nerespectarea regulilor antiincendiare la exploatarea sobei de încălzit. Incendiul a fost stins de populație, până la intervenția pompierilor. Flăcările au distrus parțial lenjeria de pat. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de specialiști.
Al doilea caz a fost înregistrat către ora 18:15 în localitatea Goleni, raionul Edineț. Potrivit primelor informații, o casă de locuit a fost cuprinsă de flăcări. Pentru lichidarea incendiului, la fața locului au fost îndreptate trei echipaje de salvatori și pompieri. Ajunși, aceștia au stabilit că focul a afectat în totalitate casa de locuit cu suprafața de 72 m2. În timpul intervenției, angajații IGSU au depistat în interiorul locuinței cadavrul carbonizat al proprietarei, o femeie în vârstă de 89 de ani. Incendiul a fost localizat la ora 18:51 și lichidat complet la ora 21:30. |O cauză prealabilă a izbucnirii incendiului stabilită de specialiști, ar fi încălcarea normelor de exploatarea a sobei de încălzit.
În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență reamintește oamenilor despre riscul intoxicațiilor și izbucnirii incendiilor în urma exploatării sobelor din locuințe. Salvatorii îndeamnă cetățenii să verifice funcționalitatea sobelor înainte de utilizare, pentru a nu-și pune viața în pericol. Totodată, oamenii sunt rugați să aerisească periodic încăperile unde are loc arderea, să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma sobelor și să nu obtureze canalele de ventilare. Mai mult, în vederea prevenirii unor incendii în sectorul locativ, pompierii îndeamnă populația să nu aprindă focul cu lichide ușor inflamabile, cum ar fi benzina, motorina și gazul lampant, dar și să evite suprasolicitarea sobelor.
De asemenea, salvatorii îndeamnă cetățenii să fie toleranți cu persoanele în etate, acestea fiind ajutate în aprinderea focului în sobă, dar și supravegheate de cei apropiați sau vecini, pentru a evita producerea unor incendii în spațiul locativ.
În vederea prevenirii situațiilor de risc, pe timp de noapte, dar și la plecarea din locuință, specialiștii recomandă ca focul din sobă să fie stins. În caz de situații excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de Urgență Serviciul 112.