La 25 martie 2022, procurorii anticorupție au expediat în instanța de judecată cauza penală de învinuire a doi ofițeri din cadrul Serviciului de Patrulare Hîncești, care sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă, manifestată prin extorcare de bunuri ce nu li se cuvin, pentru sine sau pentru o altă persoană, pentru a nu îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale, sau contrar acesteia, comisă de două persoane (art. 324 alin. (2) din Codul penal).
Potrivit circumstanțelor cazului, cei doi ofițeri, în ianuarie 2022, urmărind scopul obținerii unor beneficii materiale ce nu li se cuvin, nu au înregistrat corespunzător informația obținută în exercitarea atribuțiilor funcționale cu privire la producerea unui accident rutier într-o localitate din raionul Hîncești, soldat cu deteriorarea gardului unui locuitor din acea localitate, precum și părăsirea locului accidentului de către conducătorul auto, respectiv această informație nu au supus-o examinării corespunzătoare, în ordinea stabilită de lege.
Ulterior, continuând acțiunile infracționale, cei doi ofițeri de la patrulare, au întreprins acțiuni de identificare a conducătorului auto implicat în accidentul rutier, de la care au pretins suma de 8500 lei, motivând că banii respectivi sunt necesari pentru reparația gardului, precum și pentru a nu înregistra și trage la răspundere anumite persoane pentru accidentul rutier comis.
În continuare, sub controlul organelor competente, denunțătorul a transmis către o persoană terță, indicată de către unul dintre ofițerii de patrulare, suma de 6500 lei. Însă acțiunile acestora au fost stopate de către organele de urmărire penală, ca urmare a efectuării acțiunile de urmărire penală corespunzătoare.
Remarcăm că, în procesul de audiere, cei doi ofițeri de patrulare, și-au recunoscut parțial vinovăția în săvârșirea faptei incriminate.
Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.