Reprezentanta Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a participat, la data de 4 septembrie curent, la masa rotundă „Achiziții publice: provocări și riscuri”, organizată de Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER). Acțiunea s-a desfășurat în cadrul proiectului „Banii Publici sunt banii mei”, cu susținerea financiară a National Endowment for Democracy (NED).
În cadrul evenimentului principalele subiecte discutate s-au referit la soluțiile pentru utilizarea acordurilor-cadru într-un mod eficient și provocările în procesul monitorizării achizițiilor publice de valoare mică.
La eveniment, de asemenea, au participat și reprezentanți ai autorităților cu competențe în domeniul achizițiilor publice, printre care Ministerul Finanțelor, Agenția Națională pentru Soluționarea Contestațiilor, Inspectoratul Control Financiar de Stat, reprezentanți ai autorităților contractante, precum și reprezentanți ai societății civile.
Olga Diaconu, coordonatoare de proiect AGER, a urmărit cum mai multe instituții, printre care Centrul de Achiziții Publice Centralizat în Sănătate, Ministerul Culturii, ÎM Regia „EXDRUPO” și Direcția Generală Locativ Comunală, utilizează acordurile-cadru în procesul de achiziții publice. Utilizat cu responsabilitate, acordul-cadru poate aduce o serie de avantaje, în special eficientizarea utilizării banilor publici. Pe de altă parte, utilizarea incorectă presupune mai multe riscuri, printre care limitarea concurenței, dezavantajarea întreprinderilor mici și mijlocii, resurse umane și de timp utilizate ineficient, etc.
Un alt subiect discutat în cadrul mesei rotunde a fost transparența achizițiilor publice de valoare mică și raportarea acestora, după aprobarea noului Regulament privind achizițiile de valoarea mică.
Menționăm că Curtea de Conturi de-a lungul anilor și-a orientat eforturile asupra auditării achizițiilor publice în cadrul ministerelor și altor instituții publice din țară.
Achizițiile publice în Republica Moldova reprezintă un domeniu foarte important în gestionarea finanțelor, iar neregularitatea procedurilor de achiziții implică costuri majore pentru bugetul public, de aceea este foarte importantă monitorizarea și transparența acestora.