
Temperaturile ridicate din ultima perioadă de timp afectează animalele din fermă. Tocmai pentru a evita stresul termic al animalelor Agenția Naționala pentru Siguranța Alimentelor îi sfătuiește pe fermieri să ia toate măsurile necesare în așa fel încât să limiteze la minim efectele negative ale caniculei.
Măsurile obligatorii pe care trebuie să le ia fermierii
Proprietarii şi deținătorii de animale au obligația de a respecta măsurile pentru a asigura protecția şi bunăstarea animalelor şi de a evita apariția stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi caniculare. Fermierii şi ceilalți proprietari de animale trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
– asigurarea unui adăpost corespunzător pentru animale, care să poată oferi protecţie fată de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive;
– asigurarea unor cantităţi suficiente de apă şi furaje corespunzătoare cantitativ (în funcţie de specie, talie şi stare fiziologică) şi calitativ (prospeţime, raport energetic, etc.);
– existenţa stocurilor de apă şi furaje;
– verificarea bunei funcţionări a echipamentelor de adăpare, de furajare şi a sistemelor de ventilaţie;
– verificarea disponibilităţii echipamentelor de rezervă, în principal a sistemelelor de ventilaţie şi generatoarelor de energie electrică;
– în caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12.00 – 18.00, dacă temperatura exterioară, la umbră, depășește 25ºC;
– la orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor precum şi la aparitia unor modificări comportamentale, deținătorul are obligația ca pe lângă măsurile enumerate mai sus, să anunţe urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.
Asigurarea necesarului de apă este esențială în această perioadă
Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferință şi chiar moarte. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate şi animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare. Dacă doar o sursă limitată de apă potabilă este disponibilă, trebuie avute în vedere nevoile zilnice ale unui animal, în funcție de specie, talie, rasă şi stare fiziologică astfel:
– vaci-lapte 38-52 litri;
– bovine 38 litri;
– cai 20-45 litri;
– porci 4-11,5 litri;
– ovine 6 litri;
– păsări-curte 0,5 litri.
Aceste cifre variază în funcție de vârsta animalului, starea fiziologică, temperatura mediului ambiant şi umiditate. Toți deținătorii de animale au obligația legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să asigure, cel puțin, standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor deținute.
Animalele au nevoie de apă și hrană suficientă
În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile. Este important să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare.