Directorul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură, Vadim Curmei, în cadrul unui interviu pentru Almanah Politic 2019, a răspuns la întrebarea: „Cu ce provocări v-aţi confruntat în 2019?”.
„Cea mai mare provocare, care ne-a afectat din punct de vedere instituţional, a ţinut de reorganizarea AIPA din instituţie publică în autoritate administrativă, drept rezultat al proiectului de lege promovat de către Centrul de Implementare a Reformelor. Deşi exista riscul destabilizării activităţii Agenţiei, indiferent de greutăţi, ne-am onorat toate obligaţiunile pe care le aveam. Totuşi, nu excludem că reorganizarea aceasta ne poate afecta în procesul de implementare a cerinţelor înaintate de UE pentru recunoaşterea AIPA ca o Agenţie de Plăţi la nivelul UE, cu posibilitatea de gestionare a fondurilor UE”, a spus Curmei.
Prin urmare, el a mai adăugat: O provocare a rămas şi formarea continuă a personalului AIPA, drept rezultat al fluctuaţiei cadrelor, pentru edificarea unei echipe competente în administrarea, procesarea şi verificarea investiţiilor efectuate de către potenţialii beneficiari de subvenţii. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la fondarea AIPA. În ce măsură aţi reuşit să atingeţi obiectivele stabilite din start? Pe parcursul acestui deceniu au fost realizate mai multe obiective importante. Le voi enunţa doar pe cele strategice, după cum urmează:
- Îmbunătăţirea cadrului normativ în domeniul de subvenţionare şi anume Legea nr. 276/2016, care reglementează principiile de subvenţionare, Legea
nr. 312/2014, ce reglementează procedura de constituire şi funcţionare a grupurilor de producători; - Diversificarea domeniilor eligibile subvenţionării. Dacă în anul 2010, producătorul agricol putea să acceseze subvenţii doar pentru 8 domenii de sprijin, atunci, în anul 2019, ei pot accesa subvenţii pentru peste 25 de domenii.
- Dacă, din momentul constituirii, AIPA autoriza doar subvenţii post-investiţionale, în prezent oferă posibilitate producătorilor agricoli să acceseze şi subvenţii în avans.
- Aprobarea regulamentului de subvenţionare pentru o perioadă de 5 ani. Această oportunitate oferă posibilitatea ca producătorii agricoli să dispună de o previzibilitate şi să îşi poată planifica investiţiile ce urmează a fi realizate.
- Consolidarea capacităţilor instituţionale în vederea administrării măsurilor de sprijin în domeniul dezvoltării rurale conform normelor şi standardelor UE, prin prisma implementării Proiectului Twinning, dar şi certificarea AIPA la Standardul internaţional ISO 9001:2015 „Managementul Calităţii” şi la Standardul de Management Anti-Mită ISO 37001:2016.
- Digitalizarea proceselor de lucru şi a interoperabilităţii cu alte instituţii abilitate, fiind direct orientate spre facilitarea procesului de procesare a cererilor de subvenţionare şi spre diminuarea birocratizării administrative.
- Analiza riscurilor instituţionale de corupţie în Agenţie şi lichidarea acestora în totalitate;
- Fortificarea capacităţilor angajaţilor AIPA prin implementarea proiectelor de asistenţă externă (Twininng, TAIEX etc.) etc.”, a conchis el.
Doina Munteanu