După ce sunt recepționate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică, vaccinurile anti-COVID-19 sunt repartizate centrelor de sănătate publică municipală și regională. Unul dintre ele se află în raionul Hâncești.
Medicii spitalului raional au amenajat punctul de vaccinare și au început procesul de imunizare, fiind convinși că vaccinul anti-COVID-19 este singura șansă de a reveni la normalitate.
Imediat ce vaccinul va ajunge la Centrul de Sănătate Publică din Hâncești, o echipă de lucrători medicali de la spitalul raional va merge să preia vaccinul care va fi plasat într-un termocontainer.
Odată ajuns la spital, serul va fi depozitat în frigider, la temperatura de la +2 până la +8 grade.
Punctul de vaccinare a fost dotat cu echipamente necesare pentru realizarea procedurii în condiții sigure. Spațiul a fost delimitat în trei zone distincte, conform Planului Național de Vaccinare: sala de triaj, sala de imunizare și sălile de supraveghere post-vaccinare, pentru eficientizarea întregului proces.
Echipa este formată din unsprezece persoane – doi medici și nouă asistente medicale, care au fost instruite pentru a face față fiecărei etape. „Câteva instruiri au fost organizate de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. În special, am fost familiarizați cu etapele vaccinării și ne-au fost prezentate cerințele. Totodată, ne-am documentat de pe site-urile oficiale și ghidurile lansate de OMS”, spune medicul epidemiolog al spitalului raional Hîncești, Oxana Vrabie, care este și coordonatorul procesului de vaccinare din instituția medicală.
În prima etapă vor fi imunizați lucrătorii medicali, care vor fi anunțați prealabil despre ziua vaccinării. Ecaterina Panico va fi ghidul fiecărui colaborat medical în acest proces. Ea va fi cea care-i va însoți de la ușa spitalului până la ieșirea din punctul de vaccinare.
„La intrarea în instituția medicală, persoanei îi va fi măsurată temperatura, iar după ce va intra în punctul de vaccinare își va dezinfecta mâinile, își va lăsa haina în cuier și va încălța botoșeii. Ulterior, va fi condusă în sala de triaj”, spune Ecaterina Panico.
Aici, fiecare persoană va fi examinată de medicul Ala Gorohovschi și asistenta medicală, Anastasia Rusu. „Persoanei din nou îi va fi verificată temperatura, dar și indicatorii tensiunii arteriale, după care se va completa chestionarul despre starea de sănătate, elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. La finalul procedurii, lucrătorul medical va semna acordul de vaccinare. Noi îi vom explica cum va decurge procedura și ce presupune aceasta”, afirmă șefa secției Unitatea Primiri Urgente, Ala Gorohovschi.
Tot Ecaterina Panico va avea grijă ca persoana să ajungă la registratură, acolo unde va fi inclusă într-un registru online de vaccinare, lansat de autorități, cu suportul partenerilor externi.
„Înregistrarea online este efectuată în baza buletinului de identitate. Procedura durează cel mult 3 minute,” spune asistenta medicală, Eleonora Pîntea.
De aici, persoanele vor fi direcționate către sala de imunizare, procedură care va fi realizată de două asistente medicale – Lilia Stioan și Cristina Caliniuc. Prima va fi responsabilă de reconstituirea și aspirarea dozei, iar a doua de administrarea vaccinului.
„Primul pas este scoaterea vaccinului din frigider pentru a-l aduce la temperatura camerei. Vaccinul va fi prezentat persoanei care urmează a fi vaccinată. După care se introduc 1,8 mililitri de soluție fiziologică de 0,9 procente. Presiunea din flacon trebuie egalată înainte de scoaterea acului din dopul flaconului prin extragerea a 1,8 ml aer în seringa cu care s-a introdus solventul. Ulterior, se fac 10 răsturnări ale flaconului, atent, ușor și lent. Pe flacon se scrie data și ora. Vaccinul trebuie administrat timp de 6 ore de la diluare. Pentru fiecare procedură de vaccinare se extrag 0,3 ml de soluție – o doză de vaccin. Vaccinul se introduce în partea superioară a brațului”, spune asistenta medicală, Lilia Stoian.
După finalizarea procedurii, persoana va merge în una dintre cele două săli de supraveghere post-vaccinare, unde va fi vegheată de asistentele medicale Galina Bunduchi și Eugenia Lungu.
„Aici, persoana va fi sub supravegherea noastră timp de 15 minute. Dacă are și alte maladii, precum diabetul zaharat sau hipertensiune arterială, perioada de supraveghere va fi mai mare, de 30 de minute. Noi am pregătit deja trusa antișoc anafilactic, pentru o intervenție promptă, în caz de reacții adverse. Ulterior, fiecare persoană va fi direcționată de lucrătorii medicali spre punctul de ieșire pentru a fi prevenite aglomerațiile”, precizează asistenta medicală, Eugenia Lungu.
Medicii din Hâncești sunt pregătiți să vaccineze până la 50 de persoane pe zi. „Asta ar însemna să imunizăm câte cinci persoane în jumătate de oră. La fiecare 30 de minute, sala de imunizări va fi dezinfectată și aerisită”, menționează coordonatoarea procesului de vaccinare, Oxana Vrabie.
Lucrătorii medicali din Hâncești așteaptă cu nerăbdare să înceapă campania de imunizare. Directorul spitalului raional, Petru Ciubotaru, spune că va fi prima persoană din instituția medicală, care-și va administra vaccinul.
„Noi am conștientizat riscurile acestei pandemii încă de la început. Virusul a venit peste noi ca un război neanunțat, care ne-a luat pe nepregătite. A fost foarte nemilos cu noi. Am pierdut cinci colegi – trei medici și două asistente medicale, chiar dacă am respectat toate măsurile de protecție și am fost dotați cu medicamente, echipamente și dispozitivele necesare. Vreau să dau un exemplu pentru toți lucrătorii din sistemul medical și să fiu prima persoană din spital care se imunizează. Nu trebuie să ne fie frică de un vaccin și să ne punem în pericol viața. Oamenii ar trebui să aibă mai multă grijă de ei, pentru că virusul nu cruță pe nimeni”, afirmă Petru Ciubotaru.
Asistenta medicală, Galina Bunduchi, care activează în cadrul spitalului de 27 de ani, este convinsă că vaccinul anti-COVID-19 va proteja oamenii de complicațiile pe care le poate provoca SARS-CoV-2. „S-au depus eforturi enorme pentru ca acest vaccin să fie creat și testat într-un timp atât de scurt. Cu cât mai multe persoane vor fi vaccinate, cu atât mai repede vom reveni la viața normală de până la pandemie, care ne lipsește atât de mult”, spune Galina Bunduchi.
Iar Zinaida Bogdan, șefa secție Boli Infecțioase-2, este de părere că vaccinul va ajuta Republica Moldova să învingă pandemia. „Noi, lucrătorii medicali, suntem la limita puterilor. Admit că fiecare vaccin are reacții adverse, dar complicațiile provocate de virus pot fi mult mai grave. Situația epidemiologică din țară este tot mai gravă. Prin vaccin vom dezvolta o imunitate colectivă”, adaugă Zinaida Bogdan.
Medicii care afirmă că nu vor să se vaccineze sunt neinformați, consideră șeful secției de chirurgie, Marin Țambala. „Vaccinurile care vor ajunge în Republica Moldova, Pfizer și AstraZeneca, au fost testate și li s-a demonstrat deja eficiența. În România s-a raportat că după administrarea vaccinului, numărul de îmbolnăviri zilnice a scăzut de la 500 la 50”, punctează doctorul.
Și vicedirectorul spitalului, Iurii Petcu, susține necesitatea vaccinării atât în rândul lucrătorilor medicali, cât și a populației. „Istoria ne demonstrează că orice epidemie, mai ales pandemie, s-a încheiat după ce populația a fost vaccinată. Importanța vaccinării nu poate fi contestată. Eu îi îndemn pe cei care se bazează pe informații eronate, promovate intens pe rețelele de socializare, să se documenteze din surse oficiale și să discute cu medicii despre avantajele vaccinării”, spune Iurii Petcu.
La sfârșitul lunii ianuarie, COVAX a confirmat că va livra Republicii Moldova pe parcursul anului 2021 – 24.570 doze de vaccin Pfizer/BioNTech și de la 156.000 până la 264.000 doze produse de AstraZeneca.
Doina Secrieru