Copiii cu cerințe educaționale speciale din raionul Ștefan Vodă vor dispune de condiții mai bune pentru a se dezvolta și învăța în școala din comunitatea lor. O instituţie potrivită în acest sens este şi Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” din centrul raional, care asigură toate necesităţile, după ce a fost renovat cu susţinerea Băncii Mondiale.
Școala a fost reconstruită în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), implementat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) și finanțat de Banca Mondială. După renovare și modernizare, instituția de învățământ a devenit accesibilă pentru copiii cu dizabilități locomotorii și va fi dotată cu echipamentul necesar desfășurării procesului de educație incluzivă.
„Copiii cu cerințe educaționale speciale, inclusiv copiii cu dizabilități, trebuie să se regăsească în școala din comunitatea lor, să învețe împreună cu semenii lor. În acest scop, procesul de renovare a instituțiilor de învățământ general, desfășurat în cadrul Proiectului „Reforma Învățământului în Moldova”, a inclus reabilitarea infrastructurii. Toate instituțiile renovate au fost adaptate pentru persoanele cu dizabilități. Tot cu sprijinul Băncii Mondiale, o sută de centre de resurse pentru educația incluzivă vor fi dotate cu echipamentul necesar. Astfel, proiectul acorda un suport esențial pentru ca instituția de învățământ să asigure acces la educație de calitate fiecărui copil”, a menționat Natalia Grîu, secretar de stat în cadrul MECC.
În prezent, în Liceul Teoretic „Ștefan Vodă” au fost finisate lucrările de renovare, fiind pornită procedura de recepție finală. În raport cu alte școli de circumscripție din țară, instituția are un număr relativ mare de copii cu cerințe educaționale speciale, comunică Moldpres.md.
„Acesta este singurul liceu din orașul Ștefan Vodă. Aici vin să își facă studiile și copii din alte localități. Din cei 620 de elevi, 21 sunt cu cerințe educaționale speciale. În cadrul PRIM, în școala noastră au fost construite rampe de acces, grupuri sanitare pentru copiii cu dizabilități. De asemenea, instituția va fi asigurată cu echipamentul necesar desfășurării educației incluzive. Renovarea școlii este un eveniment mult așteptat de întreaga comunitate. În ultimii cincizeci de ani, aici nu au fost făcute lucrări de reparație”, a explicat Elena Cornițel, directorul Liceului Teoretic „Ștefan Vodă”.
Lucrările de reconstrucţie au costat peste zece milioane de lei și au fost monitorizate de Instituția Publică „Fondul de Investiții Sociale din Moldova”. În total, în cadrul PRIM sunt renovate 23 de școli de circumscripție din Republica Moldova.
Proiectul „Reforma Învățământului în Moldova” este implementat în perioada 2013-2022, cu un buget total de 50 milioane de dolari SUA, oferiți în calitate de împrumut preferențial de Banca Mondială.
Doina Munteanu