La 4 mai 2022, în sala de ședințe a Consiliului raional Ștefan Vodă, conducerea raionului și edilii localităților s-au întrunit cu reprezentanții Organizației Helvetas (Elveția).
Potrivit autorităților, Helvetas este organizație independentă, cunoscută în lume prin proiecte de dezvoltare și umanitare. În Moldova, Asociația este prezentă din anul 2018 cu proiectul Optim și anume bazat pe dezvoltarea sistemului de marketing în mare parte în agricultură. În timpul de față, în legătură războiul în Ucraina, Helvetas a intrat în Moldova cu un al doilea proiect – umanitar, prin acesta intenționând a stabili relații mai strânse cu autoritățile publice locale și ulterioară colaborare.
În contextul umanitar, Helvetas a fost prima organizație care a venit în Moldova și a contribuit cu cinci corturi pentru Centrul provizoriu pentru refugiați de la Palanca care se încălzesc, predestinate persoanelor cu nevoi speciale (mamelor care alăptează sau oamenilor cu dizabilități). A fost prima care din partea Agenției de Dezvoltare elvețiene a acordat ajutoare la 140 de persoane-gazdă a refugiaților în cadrul programului-pilot implementat în 10 localități din republică, inclusiv satele Palanca și Tudora din raionul Ștefan Vodă.
După cum au anunțat oaspeții, unul din scopurile întrunirii a fost de a aduce la cunoștință prezența și activitatea Helvetas pe teritoriul raionului, de a exprima intenția de colaborare și dorința de a ajuta. Asociația, alături de mai multe organizații la nivel mondial, este parte a Programului de asistență financiară pentru comunitățile gazdă din Moldova, acordând plăți unice în numerar familiilor din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni, care găzduiesc în prezent cel puțin doi refugiați din Ucraina minim o săptămână.
În timpul de față sunt foarte multe fonduri alocate refugiaților din Ucraina, însă aceasta nu înseamnă că nu există dorința de a ajuta și familiile din Moldova, care găzduiesc refugiații. Unul din principiile de activitate a Helvetas este participarea. De aici a și fost dorința de a se întruni, căci anume autoritățile locale cunosc mai bine ca oricine situația în comunitate, necesitățile și problemele existente. În context, s-a solicitat ajutor din partea primarilor privind nevoile cu care se confruntă la zi, idei de proiecte de ajutorare din partea Helvetas pe perioadă scurtă sau medie. Activitățile asociației se bazează pe finanțările din partea donatorilor urmare propunerilor de proiecte.
Pe parcus, au fost discutate problemele existente până în luna februarie 2022, cum ar fi: abordarea hipercentralizată (în pofida faptului că foarte mult se vorbește despre descentralizare, de facto rămânem pe loc); infrastructura slab dezvoltată; situația precară și austeră a bugetelor locale.
Referitor la dirijarea fluxului de refugiați din Ucraina, conducerea raionului și primarii au vociferat problemele cu care s-au confruntat: lipsa de mijloace financiare și transport; majorarea prețurilor în ultima perioadă la serviciile comunale, produsele alimentare și combustibil; lipsa locurilor de muncă nu permite angajarea refugiaților în câmpul muncii; infrastructura slabă (sau chiar lipsa rețelelor de canalizare, de alimentare cu apă, drumurile deterioarate, instituțiile de menire socială necesită reparație și sunt slab dotate, etc.). Totodată, cei prezenți au exprimat îngrijorare în legătură cu situația devenită tot mai gravă în țara vecină, așteptându-se la cel de-al doilea val de refugiați. Și dacă, inițial cu greu, dar s-a reușit a face față, la moment, toate resursele posibile sunt practic epuizate. Situația economică din țară, creșterea prețurilor, a influențat și nivelul de trai a cetățenilor. În legătură cu aceasta, tot mai multe peroane care au găzduit sau găzduiesc refugiații, se adresează după ajutor. Și dacă copii refugiați s-a reușit de a-i instituționaliza în grădinițe și școli, se simte nevoia în îmbrăcăminte, rechizite, manuale, literatură.
O altă îngrijorare constă în pericolul extinderii acțiunilor violente și pe teritoriul Moldovei, ținând cont că suntem la hotar cu Ucraina, nu se cunoaște care ar fi pașii de urmat în primul rând de către APL-uri, lipsă de instruire, lipsă de locuri pentru amenajare a punctelor medicale, lipsă de bază tehnic-materială, etc.
Multe au fost discutate, multe au fost împărtășite și, probabil că a fost nevoie de un asemenea dialog atât pentru conducerea raionului, cât și pentru primari, deoarece ultimele trei luni sunt trăite în mare tensiune. In mare parte a cazurilor rămași unu la unu cu problemele care apar tot mai multe, astăzi cel puțin au avut posibilitatea de a se exprima și a se auzi unii pe alții.
Oaspeții și-au notat problemele, doleanțele și propunerile expuse, acestea servind la întreprinderea pașilor următori în proiectele de viitor și au menționat că, astăzi au fost puse bazele unor relații mult mai strânse între Helvetas și autoritățile publice locale din Ștefan Vodă.
Pe final, președintele raionului, Vasile Maxim a exprimat recunoștință reprezentanților Helvetas pentru întrunire, în speranța colaborării eficiente pe viitor și implementării unor proiecte comune în beneficiul raionului Ștefan Vodă.