
Primăria Chișinău spune că, avertizarea este valabilă pentru data de 14 iulie, când, potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, maxima aerului va atinge valori de +33°C și mai mult.
În acest context, municipalitatea amintește că a aprobat o serie de măsuri privind minimalizarea impactului temperaturilor înalte asupra sănătății populației.
Astfel, în cadrul subdiviziunilor instituțiilor medico-sanitare publice și private vor fi organizate posturi de triaj și asistență medicală, conform programului de lucru aprobat.
Centrul de Sănătate Publică Chișinău va asigura supravegherea epidemiologică a maladiilor și evaluarea condițiilor sanitare în obiectivele amplasate în zonele de agrement, în taberele de odihnă și de întremare a sănătății copiilor, conform documentelor normative în vigoare.
Totodată, va fi asigurată monitorizarea permanentă a condițiilor privind plasarea produselor alimentare salubre pe piețele de consum, precum și situația privind dislocarea rețelei unităților de comerț cu băuturi răcoritoare, cvas, înghețată etc.
Pe perioada caniculei, în locurile publice aglomerate vor fi organizate puncte mobile cu apă potabilă. La corturile punctelor mobile vor fi prezenți lucrători medicali, responsabili de măsurarea tensiunii arteriale a populației din grupurile de risc.
În zona bazinelor acvatice autorizate pentru odihnă va fi intensificat controlul privind activitatea echipelor de salvamari, prin supravegherea strictă a respectării de către populație a regulilor de comportament în locurile de agrement.
Entitățile structurale din cadrul APL Chișinău vor asigura adaptarea și ameliorarea condițiilor de muncă pentru menținerea stării de sănătate a angajaților pe toată durata estivală; vor asigura personalul cu apă potabilă în volum zilnic necesar; vor organiza alternarea perioadelor de muncă cu cele de repaos, în locuri umbrite, pentru salariații care activează în spații deschise, sub expunerea directă la razele solare și asigurarea cu echipamente individuale de protecție.
Recomandările generale pentru populație, în perioada cu temperaturi ridicate vizează: consumul a 2 litri de apă pe zi, cu evitarea băuturilor alcoolice şi a celor dulci carbogazoase; consumul de fructe şi legume în stare proaspătă; reducerea intensității efortului fizic la miezul zilei, protejarea de soare în orele amiezii; purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale, evitarea scăldatului în bazinele cu apă stătătoare.
În cazul înregistrării situațiilor problematice, din cauza caniculei, oamenii sun îndemnați să sune la numărul unic de urgență 112.