
În sudul Republicii Moldova, tradiția oieritului prinde o nouă viață datorită Clusterului zootehnic „Bacii Sudului”, format din 17 membri activi – de la fermieri și procesatori de carne, până la meșteri artizanali specializați în prelucrarea pieilor de ovine.
Potrivit PNUD, regiunea Cahul oferă condiții prielnice pentru creșterea ovinelor, în special a rasei autohtone de ovine – țigaie, apreciată pentru calitatea produselor lactate și a cărnii. Însă, pentru a valorifica la maximum acest potențial al naturii, este nevoie de infrastructură și tehnologie modernă, capabile să sprijine dezvoltarea durabilă a sectorului.
„Am devenit membru al clusterului în speranța că îmi voi putea dezvolta mai bine afacerea”, a menționat Dumitru Zaporojan, meșter popular și vicepreședinte al Clusterului „Bacii Sudului”.
Cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de PNUD și UNICEF, Clusterul „Bacii Sudului” a valorificat investiții menite să îmbunătățească procesele de producție: achiziția unui abator modern la Slobozia Mare și dotarea cu utilaje specializate pentru tunderea ovinelor și caprinelor, facilitând procesarea eficientă a lânii.
Procesul de producție, de la creșterea mieilor și până la livrarea cărnii și brânzei către consumatori, este unul riguros și supravegheat atent pentru a garanta calitatea produselor finale.
„Abatorul este dotat cu echipamente moderne și respectă toate cerințele Autorității Naționale pentru Siguranța Alimentelor. Ne dorim să cucerim piața locală cu produse de calitate, iar în viitor să deschidem drumul exporturilor în Uniunea Europeană. Dorim să încurajăm consumul de carne și brânză produse local, contribuind astfel la dezvoltarea comunităților rurale și la păstrarea tradițiilor noastre”, a menționat Domnica Căpățină, managera Clusterului zootehnic „Bacii Sudului”.
Până acum, Clusterul zootehnic „Bacii Sudului” a reușit să consolideze colaborarea dintre fermieri și procesatori, facilitând accesul la piețele locale și internaționale.
„Clusterizarea aduce un șir de beneficii pentru membrii săi precum: acces la cercetare și inovare, brațe de muncă și infrastructură. Cu ajutorul programului ‘EU4Moldova: Regiuni-cheie’, clusterul a obținut certificarea de bronz, ceea ce le va oferi vizibilitatea pe harta europeană a clusterelor și le va deschide accesul la finanțări și parteneriate din Uniunea Europeană”, a explicat Simion Berzoi, manager dezvoltare afaceri în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”.
Valoarea totală a investițiilor realizate cu sprijinul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie” este de 100.000 de euro, sumă direcționată către modernizarea infrastructurii, achiziția de echipamente și dezvoltarea profesională a membrilor clusterului.