UNICEF a donat Ministerului Educației și Cercetării un lot de 592 de laptopuri și accesorii, în valoare totală de peste 500 de mii de dolari. De acestea vor beneficia 21 de instituții din întreaga țară. Este vorba despre 11 licee și gimnazii din mun. Chișinău, 8 școli din localități din stânga Nistrului, Institutul Național pentru Educație și Leadership (INEL) și Centrul Republican de Asistenţă Psihopedagogică (CRAP), inclusiv serviciile de asistență psihopedagogică din subordinea acestuia.
,,Mulțumim partenerilor noștri UNICEF și colegilor din Marea Britanie, pentru suportul oferit care face posibilă donația de astăzi. Vorbim despre o donație de aproximativ jumătate de milion de dolari. Această inițiativă face parte dintr-un efort mai mare de modernizare a instituțiilor noastre de învățământ, în special asigurarea cu echipamente digitale. În ultimii doi ani de zile, cu suportul UNICEF și al Uniunii Europene am transmis peste 10 000 de laptopuri în instituții. În acest an, urmează o achiziție substanțială în valoare de cca 25 de milioane de dolari, alături de Banca Mondială, pentru 200 de instituții de învățământ. Împreună cu UNICEF o să avem 70 de școli pe care o să le dotăm cu table interactive și calculatoare. Este un proces în continuă dinamică. Evenimentul de astăzi se înscrie în programul general de modernizare a instituțiilor de învățământ”, a menționat ministrul Dan Perciun în cadrul ceremoniei de transmitere a donației.
„Aceste laptopuri sunt mai mult decât o simplă donație. Imaginați-vă o clasă în care fiecare elev are un laptop personal. Posibilitățile sunt nelimitate. Laptopurile elimină granițele fizice și deschid porțile către o multitudine de resurse, de la biblioteci online și videoclipuri educaționale la platforme interactive de învățare. Aceste posibilități sunt esențiale inclusiv pentru copiii refugiați, care continuă să fie conectați la școlile lor din Ucraina”, a declarat la rândul său Maha Damaj, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.
Donația de echipamente IT va asigura oportunități și resurse educaționale de calitate pentru fiecare copil, inclusiv a copiilor refugiați din Ucraina, a celor care provin din familii social-vulnerabile și a celor cu nevoi educaționale speciale. Instituțiile de învățământ beneficiare au fost selectate inclusiv în conformitate cu criteriile prevăzute de Standardele minime de dotare a instituțiilor de învățământ general cu mijloace de tehnologii informaționale și Internet.
Pe lângă cele 19 școli, de echipamente IT vor beneficia CRAP și INEL. Furnizarea de dispozitive digitale va permite acestor instituții să-și îmbunătățească eficiența operațională, va spori capacitatea de a oferi intervenții oportune și adaptate. Totodată, instituțiile vor avea capacitatea să colecteze și să analizeze eficient datele, să monitorizeze rezultatele educaționale și să identifice domeniile care au nevoie de sprijin sau intervenții suplimentare.
Echipamentele au fost procurate cu suportul financiar al Guvernului Regatului Unit al Marii Britanii, prin intermediul Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO), în contextul răspunsului la criza refugiaților din Ucraina.
Lista instituțiilor beneficiare poate fi accesată aici.