Serghei Popovici, directorul Instituției Publice „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” (STISC), în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, cu ocazia aniversării a 3 ani de la crearea I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică” prin reorganizarea Î.S. „Centrul de Telecomunicații Speciale”, a spus care au fost cele mai solicitate servicii ale I.P. STISC de la începutul anului 2021.
„Pandemia COVID-19 a favorizat orientarea instituțiilor tot mai mult spre digitalizare. Instituirea de lungă durată a carantinei a condus la faptul că tot mai mulți antreprenori și-au orientat activitatea de comerț și/sau prestarea serviciilor tipic, la activitatea de comerț/prestarea servicii online. Un indicator relevant în acest sens este creșterea cu circa 17% a numărului de domenii de nivel superior .md înregistrate în trimestrul 1 al anului 2021, față de aceeași perioadă a anului precedent, și cu circa 21,9% mai mult față de trimestrul IV al anului 2019”, a declarat Popovici.
De asemenea, spune el, se înregistrează o creștere a numărului de utilizatori și a numărului de tranzacții efectuate prin intermediul semnăturii electronice tradiționale și mobile.
„Numărul de tranzacții efectuate prin intermediul semnăturii electronice tradiționale a înregistrat o creștere cu circa 19% în trimestrul I al anului 2021 în comparație cu aceeași perioadă a anului 2020. La fel, s-a înregistrat o creștere cu circa 32% a tranzacțiilor efectuate utilizând semnătura mobile”, a mai spus șefia STISC.
„Dat fiind faptul că tot mai multe persoane juridice și fizice își impun ca scop securizarea schimbului de informații de pe internet, apelează tot mai des la servicii de certificare a cheilor publice de tip SSL. Aceste certificate au rolul de a valida identitatea unui domeniu sau a unei companii și a securiza conexiunea dintre site și vizitator. Astfel, IP. STISC a înregistrat în trimestrul I al anului 2021 o majorare a numărului de solicitări la servicii de certificare a cheilor publice de tip SSL de 2,1 ori față de aceeași perioadă a anului precedent. Cele mai solicitate tipuri de certificate SSL tipuri de certificate SSL au fost: Sectigo Essential (constituind 30,6% din total certificate emise), Sectigo Instant (circa 14,3 din total certificate emise), Commercial Wildcard SSL (12,2% din total certificate emise), RapidSSL și Sectigo Essential Wildcard (a câte 10,2% din total certificate emise) și alte tipuri de certificate SSL (22,5%)”, a adăugat Popovici.
Totodată, susțin el, I.P. STISC – implementând continuu soluții eficiente și optime, destinate mediului de găzduire web, asigurând stabilirea serverelor, precum și securitatea acestora – a reușit să atragă tot mai multe entități și persoane fizice, înregistrând o creștere a cererilor privind prestarea serviciilor de hosting.
„Astfel, în trimestrul I al anului 2021 au beneficiat de servicii hosting, prestate de I.P. STISC peste 500 de unități și persoane fizice, de circa 1,7 ori mai mult (+240 unități) față de aceeași perioadă a anului trecut, și cu 24,1% mai mult (+115 unități) față de trimestrul IV al anului 2020”, a conchis Serghei Popovici.
Doina Munteanu