În cadrul Ministerului Sănătății, ieri, a avut loc ședința grupului de lucru intersectorial la care au fost invitați reprezentanții mai multor instituții de stat, unde au fost abordate subiecte de importanță majoră, în contextul pandemiei COVID-19 prin prisma măsurilor impuse de Hotărârile CNESP. În calitate de reprezentant al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), directorul general adjunct Oleg Lișcenco a prezentat informații privind acțiunile întreprinse de Agenție pentru verificarea respectării măsurilor de prevenire și control a infecției în unitățile supuse supravegherii de către ANSA, informează PROVINCIAL.
Lișcenco a menționat că rata de vaccinare în rândul angajaților ANSA este peste 50%.
Referitor la controalele privind respectarea măsurilor de prevenire și control a infecției COVID-19, care sunt efectuate de către inspectorii ANSA, pentru perioada 2 august – 9 august a anului curent, 168 unități au fost supuse supravegherii. În unități de alimentație publică, magazine și piețe agroalimentare au fost efectuate 70 controale comune cu alte autorități (IGP, ANSP), iar la 12 unități au fost înregistrate neconformități.
În perioada iunie 2020 – 10 august 2021 (pe perioada de pandemie) ANSA a efectuat 19 007 controale, dintre care 4 908 controale comune cu alte autorități (IGP, ANSP, APL) și au fost înregistrate neconformități la 2 290 de unități, iar în urma controalelor au fost întocmite 511 dosare care au fost expediate către IGP.
Cele mai frecvente neconformități întâlnite în timpul controalelor:
- nu se efectuează termometria personalului;
- lipsa registrului de evidență a sănătății angajaților/termometria;
- nu au fost dezinfectate suprafețe de lucru la fiecare 3 ore;
- măștile de protecție purtate incorect;
- nu se respectă distanța fizică de cel puțin un metru între persoane în unitățile de comerț.
Cristina Pendea