
Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat astăzi, 9 aprilie, în cadrul Comisiei de control al finanțelor publice, rezultatele Raportului de audit asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) încheiate la 31 decembrie 2023.
Natalia Trofim, membră a CCRM, însoțită de echipa de audit, a prezentat principalele constatări și recomandări a raportului financiar, care au stat la baza emiterii opiniei cu rezerve.
Principalele nereguli și probleme, care au influențat opinia de audit, se referă la următoarele:
- La încheierea exercițiului bugetar 2023, două instituții din subordinea ministerului dețineau la balanță 92 de clădiri și 33 de terenuri, care, contrar cerințelor normelor metodologice, erau recunoscute în evidența contabilă la valoarea zero. Valoarea reevaluată a acestor bunuri a fost înregistrată în evidența contabilă în anul 2024 și constituie 287,2 milioane lei la grupa de conturi „Clădiri” și 95,2 milioane lei la grupa de conturi „Terenuri”;
- două instituții din subordinea MAI au admis clasificarea neregulamentară a mijloacelor fixe și anume a rețelelor de radiocomunicații, fapt ce a condiționat subevaluarea soldului grupei de conturi ,,Instalații de transmisie” din Raportul financiar consolidat cu suma de 251,8 milioane lei și supraevaluarea soldului grupei de conturi „Mașini și utilaje” cu 233,1 milioane lei, a grupei de conturi „Construcții speciale” cu 17,7 milioane lei și a grupei de conturi „Unelte și scule, inventar de producere și gospodăresc” cu 1,1 milioane lei;
- soldul contului „Uzura clădirilor” la 31.12.2023 a fost supraevaluat cu suma de 60,2 milioane lei din cauza nestabilirii de către o instituție a duratei de funcționare utilă la imobilele reevaluate. Astfel, valoarea reevaluată a mijloacelor fixe de 60,2 milioane lei a fost reflectată neregulamentar la cheltuielile perioadei, afectând soldul uzurii mijloacelor fixe și rezultatul financiar;
- o instituție din subordinea MAI a aplicat incorect prevederile normelor metodologice, atribuind valoarea totală a investiției în cadrul proiectului COMINF în sumă de 89,2 milioane lei la subcontul „Instalații de transmisie”, deși, urma să le atribuie la conturile de mijloace fixe conform cerințelor de clasificare. În rezultat valoarea contului „Instalații de transmisie” în sumă de 89,2 milioane lei a fost supraevaluată cu 49,8 milioane lei, concomitent fiind subevaluate conturile „Clădiri” cu 8,9 milioane lei, „Mașini și utilaje” cu 28,5 milioane lei și „Mijloace de transport” cu 2,1 milioane lei.
Curtea de Conturi a identificat și un șir de alte nereguli, care nu au stat la baza emiterii opiniei, dar necesită o atenți sporită din partea ministerului.
La data de 31.12.2023, opt instituții din subordinea MAI gestionau 37 de proiecte finanțate din surse externe, aflate în derulare. Cheltuielile și activele nefinanciare executate au însumat 123,9 milioane lei, sau 86,1% din cheltuielile precizate, nefiind valorificate granturi de către 7 instituții în sumă de 20 milioane lei, inclusiv 9,4 milioane lei la partea de cheltuieli și la active nefinanciare 10,6 milioane lei.
Înregistrarea patrimoniului public la organele cadastrale rămâne a fi o problemă nesoluționată. La finele perioadei de gestiune unele instituții din subordinea MAI n-au înregistrat la organele cadastrale 275 de clădiri (71 mii m2) și 24 de terenuri (7,6 ha). Unul din motivele neînregistrării drepturilor de proprietate asupra unor imobile invocate de către organele cadastrale este lipsa actelor de recepție finală a lucrărilor privind clădirile construite până în anii 1990, necesare a fi prezentate pentru a înregistra patrimoniul public.
De asemenea, s-a constatat că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a inițiat un proiect de parteneriat public-privat pentru construirea unui complex locativ cu locuințe de serviciu pe un teren din str. Gh. Asachi 69/2, evaluat la prețul de 15,3 milioane lei, proprietate publică a ministerului, depășind termenul de livrare a apartamentelor cu 296 zile lucrătoare.
Totodată, din cauza contractării apartamentelor de serviciu cu finisarea interioară a pereților și tavanelor în varianta „sură”, 47 apartamente de serviciu cu valoarea de 32,5 milioane lei nu sunt utilizate de către angajați mai mult de 3 ani. Conform devizului de cheltuieli, pentru finisarea la cheie a apartamentelor mai sunt necesare mijloace financiare suplimentare de 14 milioane lei.
Cu referire la Sistemul de achiziții publice ale unor autorități contractante din cadrul MAI, auditul public extern a constatat o serie de probleme precum, elaborarea necalitativă a documentației de atribuire aplicată în cadrul procedurilor de achiziții publice, evitarea utilizării metodelor competitive la desfășurarea procedurilor de achiziții publice, concurența limitată, divizarea achizițiilor publice, dar și ineficiența în utilizarea banilor publici.
Pentru remedierea iregularităților depistate, au fost înaintate 14 recomandări cu termen de realizare de 9 luni. Din 12 recomandări înaintate către MAI, 4 au fost integral implementate, 8 – parțial implementate, nivelul mediu de implementate constituind 66,7%. Au rămas neimplementate 2 recomandări pentru care nu a survenit termenul de executare, care se referă la reglementarea modalității de evidență și raportare a transferurilor cotei-părți din granturile externe către partenerii din cadrul proiectelor finanțate din surse externe, precum și la efectuarea controlului asupra volumelor și costului lucrărilor executate la obiectele de construcții în cadrul Proiectului ,,Infrastructura de comunicații”.