Pașaportul românesc reprezintă o necesitate pentru cetățenii români care doresc să călătorească în străinătate sau să se stabilească într-o țară europeană. Moldovenii care doresc să obțină acest document se întreabă, deseori, despre cost pașaport românesc și pașii necesari. Acest ghid oferă detalii esențiale pentru a înțelege procesul de obținere a pașaportului românesc, inclusiv informații despre costuri.
Cine poate perfecta un pașaport românesc
Un aspect crucial pentru a evita confuzia referitoare la costuri și termene este eligibilitatea. Pașaportul românesc poate fi perfectat doar de către cetățenii români. Pentru moldoveni, acest document poate fi obținut după redobândirea cetățeniei române. Persoanele care dețin deja cetățenia română și au actele de stare civilă transcrise, precum certificat de naștere românesc și, eventual, de căsătorie, pot solicita pașaportul românesc.
Procedura de obținere a pașaportului românesc
Colectează documentele necesare, precum actul de identitate, certificat de naștere și, în anumite cazuri, certificate de căsătorie sau divorț românesc. Moldovenii trebuie să prezinte obligatoriu și certificatul de cetățenie română.
Programează-te online și apoi merge la biroul de pașapoarte din România, în localitatea unde dorești să obții pașaportul. Fără o programare, este puțin probabil să fii primit la ghișeu.
Achită taxa de stat pentru pașaport în avans. După depunerea cererii, așteaptă eliberarea pașaportului. Termenul de perfectare a pașaportului român este de 5 – 10 zile.
Vei mai reveni o dată în România pentru ridicarea documentului perfectat.
Cât costă pașaportul românesc
Când vorbim de un cost pașaport românesc pentru moldoveni trebuie de menționat că acesta implică atât taxele de stat oficiale, cât și cheltuielile de organizare.
Taxa de stat standard pentru un pașaport românesc electronic simplu pentru adulți este de 258 RON, echivalentul a aproximativ 1100 MDL. Pentru copiii sub 12 ani, costul este de 234 RON sau aproximativ 950 MDL. Aceste sume reprezintă taxele de stat și trebuie plătite la bancă sau online.
În plus, față de taxele de stat, vor exista și cheltuieli de organizare, cum ar fi deplasarea în România pentru depunerea cererii și ridicarea documentului.
La ce să atragi atenția când soliciți cetățenia română?
Este crucial ca dosarul pentru redobândirea cetățeniei române să fie complet și să nu aibă documente lipsă pentru a evita întârzieri suplimentare. Consultă lista de acte pentru cetatenie romana.
La fel, este important să respecți procedura legală și să eviți orice tentativă sau propunere de falsificare a actelor sau de trișare atunci când depui dosarul, inclusiv să depui actele personal. Toate acestea vor fi verificate, iar depistarea falsurilor va fi taxată prin respingerea cererii tale.
Pentru a naviga ușor și fără probleme în procesul de redobândire a cetățeniei române, este recomandat să te informezi temeinic despre proceduri și pașii pe care îi vei parcurge din surse credibile.
Portalul cetatenieroana.md este ghidul tău de încredere spre cetățenie română. Vei găsi pe acest site multă informație utilă despre fiecare pas până obții cetățenie română, iar astfel vei putea parcurge întregul proces de sine stătător.
Poți însă să apelezi la profesioniști în domeniul actelor românești, atunci când întâmpini dificultăți, iar procedurile îți par prea complicate.
Completează formularul de pe site-ul cetatenieromana.md sau sună la numărul 022 20 33 03. Un expert în acte românești îți va explica procedurile și pașii pe care ai de parcurs. Vei fi ghidat de o echipă profesionistă.