Campania națională de promovare și susținere a turismului intern NeamPornit, a ajuns în raionul Râșcani. Pe agenda vizitei au fost localitățile: Braniște, Duruitoarea Veche, Văratic, Pârjota, Mihăileni și orașul Râșcani.
Primul obiectiv vizitat a fost Rezervația peisagistică „Suta de Movile” localizată în lunca Prutului între satul Braniște, raionul Râșcani și satul Cobani, Glodeni. Teritoriul în care pot fi găsite movilele ocupă o suprafață de 1072 ha iar cea mai impunătoare este așa-numita „Movila Țiganului”.
Traseul campaniei NeamPornit a continuat în satul Duruitoarea Veche unde a urmat descoperirea urmelor civilizației umane încă din perioada paleoliticului inferior în cadrul grotei de lângă localitate, având o istorie impresionantă punând în valoare potențialul turistic al acestei localități. Pe lângă grotă care are o istorie de mii de ani aici poate fi văzut și un defileu impresionant ce face parte așa numitul lanț ,,Toltrele Prutului”.
Tot în aceeași localitate a fost vizitat și muzeul din localitate care păstrează artefacte din istoria dezvoltării localității și aici ne referim la piese de patrimoniu arheologic, etnografic cât și natural. Instituția muzeală păstrează importante exponate, având în vedere că în localitate există o grotă și au fost descoperite patru straturi arheologice printre care oase de rinocer, cerb, renul polar, dar și urme ale omului Neanderthal.
În satul Duruitoarea Veche de asemenea este unicul „Club de sailing” din nordul Moldovei, care a fost deschis de un american care este pasionat de navigație și bărci. Totodată proprietarul a renovat 2 case bătrânești care azi arată ca două perle arhitecturale desprinse din cărțile de povești. În localitate sunt deschise mai multe pensiuni care atrag turiștii din țară și de peste hotare. Una dintre pensiunile vizitate în cadrul expediției a fost pensiunea deschisă în anul 2020 ,,Hanul cu Noroc”.
Harta turistică a campaniei NeamPornit a fost marcată de vizita la Defileul Văratic ce face parte din lanțul coralier ,,Totrele Prutului”, în cadrul căruia se descoperă de asemenea un peisaj uimitor de ansamblu asupra localității ce are de asemenea o istorie geologică și paleontologică importantă.
Următoarea localitate pe agenda vizitei a fost satul Pârjota, în cadrul căruia a fost vizitat muzeul din localitate, unde sunt vernisate obiecte de patrimoniu din istoria localității. În localitate se păstrează drumul pavat din caldarârm, rămas parcă neatins de vremuri, fiind datată încă de pe timpul boierului Dumitru Ciolacu, care și-a ridicat o moșie pe meleagurile satului Pârjota.
Traseul a continuat în localitatea Mihăileni, unde echipa campaniei a vizitat un meșter popular în țeserea covoarelor care țese de la 7 ani și deține titlul meșter UNESCO. În cadrul vizitei a fost organizat un masterclass privind realizarea covoarelor, prosoapelor dar și altor elemente tradiționale. Este de remarcat că în această localitate tradițional are loc Festivalul Covorului și Portului Național, care a ajuns anul acesta la a VIII-a ediție. În cadrul evenimentului au participat meșteșugari din Republica Moldova, România și Ucraina.
Ultimul punct de pe harta turistică NeamPornit a fost orașul Râșcani. Aici a fost vizitate două obiective turistice legate de numele boierului Gheorghe Rîşcanu-Derojinski. Prima dintre acestea este Biserica cu hramul ,,Adormirea Maicii Domnului”, ctitorită de boierul Râșcanu în anul 1858, în care ulterior a și fost înmormântat. Deasemenea, în orașul Râșcani a fost văzută o reședință a boierului de la marginea urbei, construită în anul 1910.
Campania națională NeamPornit este susținută de Ministerul Culturii și Agenția de Investiții și este destinată promovării și susținerii produsului turistic național.