Avantajele competitive și perspectivele de dezvoltare ale Regiunii de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova au fost prezentate la Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 – formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri”, care se desfășoară în perioada 29 ianuarie – 2 februarie a.c., la Centrul Expozițional Internațional „Moldexpo” din Chișinău.
Prezentând potențialul Regiunii de Dezvoltare Nord, Maria Prisacari, șefa Secției politici regionale și cooperare externă (SPRCE) a Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, a vorbit despre un șir de avantaje competitive ce pot stimula atragerea investițiilor în regiune, precum și despre rolul ADR Nord în acest proces. Astfel, printre avantajele regiunii sunt: amplasarea strategică ca nod regional de legătură între România la vest și Ucraina la nord şi est; unul din cele mai mari noduri de trafic comercial din Republica Moldova, conectat la principalele canale de comunicație internațională și națională; regiunea are un potențial mare de resurse naturale (soluri fertile cu bonitatea cea mai înaltă); materii prime pentru industria prelucrătoare; instituții superioare de învățământ, medii de specialitate, profesional-tehnice etc.
Luisa Prista, șefă de Departament în cadrul Agenției Executive pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (EASME), Comisia Europeană, a vorbit despre proiectele Uniunii Europene menite să susțină mediul de afaceri și i-a îndemnat pe antreprenorii autohtoni să participe la acestea.
Forumul Internațional de Afaceri „Moldova 2020 – formarea viitoarei cooperări internaționale de afaceri” este organizat de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova în cadrul Expoziției Naționale „Fabricat în Moldova”. Evenimentul economic internațional este organizat în cooperare cu proiectul Uniunii Europene, Enterprise Europe Network, cu scopul de a încuraja investițiile și cooperarea comercială dintre antreprenorii din Republica Moldova și comunitatea de afaceri de peste hotare. La eveniment participă peste 250 de agenți economici atât din Republica Moldova, cât şi din străinătate, reprezentând diverse sectoare precum: agricultură, industria agroalimentară, tehnologii informaţionale şi comunicații, textile, sectorul construcţiilor, energie regenerabilă, sectorul automotiv, industriile creative etc. Acest forum este al treilea eveniment de amploare organizat pe parcursul ultimilor trei ani. Astfel de forumuri au mai avut loc la Bălți și Cahul.
Dina Roșca