Peste 350 de reprezentanți ai autorităților publice, organizațiilor societății civile, instituții publice și private din Republica Moldova au participat la sesiunile de informare dedicate Programului Interreg NEXT România – Republica Moldova. Evenimentele au avut loc în municipiile Bălți și Chișinău au fost organizate de către Oficiul pentru Gestionarea Programelor de Asistență Externă”, în parteneriat cu Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră (BRCT) Iași.
Sesiunile de informare, adresate potențialilor beneficiari din Republica Moldova, au avut scopul de a informa cu privire la oportunitățile de finanțare disponibile prin Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova. Evenimentele au urmărit să informeze despre noile oportunități de cooperare România – Republica Moldova, prioritățile Programului Interreg NEXT România-Republica Moldova, tipurile de activități care pot primi finanțare, criteriile de eligibilitate, etapele apelului de propuneri, criteriile de evaluare, reglementările naționale aplicate proiectelor transfrontaliere și alte informații utile.
„În scopul îmbunătățirii nivelului de trai al cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului, sesiunile de informare au un rol considerabil la familiarizarea potențialilor aplicanți cu privire la oportunitățile de finanțare ale Interreg NEXT România-Republica Moldova”, a declarat Marina Ghidirim, șefa Secției cooperare regională, Direcția asistență externă la Ministerul Finanțelor.
„Toate entitățile care pot beneficia de finanțare sunt cele non-profit. Sigur vorbim de administrațiile publice locale, ONG-uri, instituții de învățământ, instituții sanitare. Programul lucrează pe principiul parteneriatului – un proiect trebuie să aibă minim un partener pe de o parte și de alta a frontierei, iar nevoile lor pot fi diferite. Important este să-și construiască o soluție dezvoltată în comun”, a menționat Victor Poede, ofițer de comunicare BRCT Iași.
Participanții la sesiuni au apreciat informația oferită, iar unii deja s-au gândit și la dezvoltarea proiectelor.
„Cu cât cunoaștem mai multe informații și suntem mai documentați, ne sporim șansele să depunem cereri de finanțare calitative, argumentate și astfel, creștem șansele să câștigăm proiecte și să aducem investiții în satele și orașele noastre”, este de părere Leonid Boaghi, primarul satului Sireți din raionul Strășeni.
„Sesiunea de informare de la Chișinău a fost una foarte constructivă și benefică pentru noi, aducând o valoare adăugată instituției pentru accesarea proiectelor în cadrul noului Program”, spune Marina Dediu, Șefa Serviciului management proiecte de la Inspectoratul General de Carabinieri.
Iar Constantin Cojocaru, primarul municipiului Edineț își propune mai multe inițiative pentru localitate, ce vor fi realizate prin intermediul noului Program Interreg NEXT România-Republica Moldova: „Sunt importante aceste sesiuni de informare căci am luat o temă pentru acasă, cam ce am putea face, cam ce este eligibil. Vom încerca să implementăm un proiect pentru Liceul „Mihai Eminescu”, în domeniul eficiență energetică. Pe celălalt domeniu, care ține de comunități verzi, vom încerca să curățim o albie de râu din centrul orașului și să revalorificăm infrastructura”.
„Proiectele transfrontaliere reprezintă o platformă în care fiecare își întrece norocul, îmbinată cu competențele și necesitățile de dezvoltare locală. Cel mai mult mă bucură cum cultura și turismul se poziționează pe picior de egalitate cu proiectele de infrastructură, de exemplu. Astfel, avem toate șansele ca toate domeniile să se dezvolte echilibrat și multilateral, iar Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova oferă această șansă tuturor”, consideră Mariana Iurcu, specialist de turism la Centrul de informare turistică Călărași.
„Se deschid orizonturi noi, posibilități noi de finanțare. Trebuie să luptăm puțin mai mult, pentru ca să accesăm aceste fonduri. Căutăm parteneri, vrem să implementăm proiecte și dacă să ne uităm la toate trei priorități, în comunitate găsim la toate trei, și cu spațiile verzi, și infrastructură sau medicină”, a subliniat Valerian Cecan, primarul satului Mihăileni din raionul Rîșcani.
Aprobat pe data de 30 noiembrie 2022 de Comisia Europeană, Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova are un buget de 77,3 milioane de euro, la care se adaugă cofinanțarea asigurată de către beneficiari, care trebuie să reprezinte 10% din cheltuielile eligibile. Condițiile programului sunt că în proiect pot fi maximum patru parteneri, cel puțin unul înregistrat în România (judeţele Iași, Vaslui, Botoșani, Galați) și cel puțin unul înregistrat în Moldova.
Proiectele finanțate vor aduce beneficii comunităților aflate de ambele părți ale frontierei în vederea îmbunătățirii educației, asistenței medicale și a conservării naturii, luând în considerare trei priorități:
- Comunități verzi (alocare financiară – 27,8 mln. euro),
- Dezvoltare socială transfrontalieră (alocare financiară – 41,3 mln. euro)
- Cooperare transfrontalieră (alocare financiară – 8,1 mln. euro).
Prioritățile urmăresc atingerea următoarelor obiective specifice:
Prioritatea 1: Promovarea adaptării la schimbările climatice și a prevenirii riscurilor de dezastre și a rezilienței; Îmbunătățirea protecției și conservării biodiversității naturii și a infrastructurii verzi, și reducerea tuturor formelor de poluare.
Prioritatea 2: Îmbunătățirea accesului egal la servicii incluzive și de calitate în educație, formare și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea unei infrastructuri accesibile; Asigurarea accesului egal la îngrijirea sănătății și stimularea rezilienței sistemelor de sănătate, inclusiv asistența medicală primară, și promovarea tranziției de la îngrijirea instituțională la cea bazată pe familie și pe comunitate; Consolidarea rolului culturii și turismului durabil în dezvoltarea economică, incluziunea socială și inovarea socială.
Prioritatea 3: Gestionarea trecerii frontierei și managementul mobilității și migrației; Consolidarea unei administrații publice eficiente prin promovarea cooperării juridice și administrative și a cooperării între cetățeni, actorii societății civile și instituții, în special, în vederea rezolvării obstacolelor juridice, de capacitate și a altor obstacole din regiunea de frontieră.
Programul Interreg NEXT România-Republica Moldova va investi în prevenirea și reziliența riscurilor de dezastre naturale, în educație și formare, în conservarea biodiversităţii, contribuind în același timp la dezvoltarea economică a comunităților locale. De asemenea, va fi finanțat sectorul medical prin investiții în infrastructură și echipamente medicale noi de ultimă generație. Programul va mai investi în turism și cultură, îmbunătățind accesul la monumentele istorice din zonă.