Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) a prezentat, la data de 18 decembrie, constatările și recomandările din Raportul auditului de performanță „Contribuie Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” (SIVE) la un mecanism eficient de încadrare a consumatorilor casnici în categoriile de vulnerabilitate energetică, precum și de gestionare și monitorizare a măsurilor finanțate din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice?”.
Alexandru Munteanu, membru al Curții de Conturi a relatat că scopul auditului a fost de a examina modul în care autoritățile publice responsabile au realizat condițiile necesare pentru implementarea, gestionarea și utilizarea eficientă a acestui sistem. Concomitent, auditul nu a avut drept scop evaluarea conformității stabilirii cuantumului compensațiilor pentru populație, această sarcină legală fiind atribuită, conform cadrului normativ, altor autorități cu atribuție de control, a remarcat dl Munteanu.
Potrivit Curții de Conturi, au fost înregistrate anumite rezultate și beneficii tangibile în contextul implementării și dezvoltării Sistemului informațional „Vulnerabilitatea energetică”, însă acestea nu au atins pe deplin obiectivele scontate. Printre rezultatele implementării și utilizării SIVE, la etapa efectuării auditului, se evidențiază creșterea anuală cu 3,6% a numărului de cereri înregistrate în Sistem pe parcursul perioadei de referință, precum și a numărului beneficiarilor de compensații. Astfel, pe parcursul perioadei reci a anului 2022-2023, din numărul total de peste 918 mii de gospodării casnice, peste 700 mii de gospodării erau înregistrate în SIVE. Dintre acestea peste 155 mii de gospodarii au beneficiat de compensații direct în facturile la energie, conform categoriilor de vulnerabilitate „medie” și „scăzută”. De menționat că, valoarea compensațiilor acordate în această perioadă a constituit peste 3,7 miliarde de lei, dintre circa 3 miliarde – acordate solicitanților înregistrați în Sistem. Totodată, valoarea totală a compensațiilor doar pentru lunile noiembrie și decembrie 2023 a constituit peste 1 miliard de lei.
Totuși, pe lângă beneficiile obținute, auditul a identificat unele aspecte problematice. Deși a fost instituit cadrul normativ și cel instituțional, necesare pentru asigurarea implementării și utilizării eficiente a Sistemului, există anumite carențe, inclusiv în aspectul aplicării acestora, care au avut un impact nefast asupra atingerii scopurilor și obiectivelor SIVE. Printre acestea se menționează:
- anumite neconcordanțe și carențe între prevederile Legii privind Fondul de reducere a vulnerabilității energetice și actele normative aferente Sistemului;
- lansarea în producție a modulului „Ecovoucher” la începutul sezonului rece a anului 2023 – 2024, în lipsa actului normativ care reglementează funcționarea și utilizarea acestuia;
- neaprobarea prin ordinele Ministerului Muncii și Protecția Socială a unui șir de documente și proceduri prevăzute și în Regulamentul aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.704/2022, inclusiv lipsa unei proceduri documentate privind modalitatea de contestare a gradului de vulnerabilitate, precum și a procedurii de depunere/transmitere a solicitărilor de modificare a cererilor înregistrate în Sistem.
- lipsa în documentația aferentă dezvoltării și implementării SIVE, a prevederilor referitoare la mecanismul privind formarea, arhivarea și nimicirea dosarului electronic, funcționalul respectiv nefiind creat nici în Sistem etc.
În context, Curtea de Conturi a înaintat în adresa autorităților responsabile 23 de recomandări direcționate prioritar spre:
- îmbunătățirea cadrului normativ și regulator aferent funcționării Sistemului;
- îmbunătățirea și dezvoltarea Sistemului în vederea asigurării atingerii scopurilor și obiectivelor pentru care acesta a fost instituit;
- responsabilizarea autorităților privind utilizarea Sistemului;
- asigurarea sustenabilității Sistemului, inclusiv prin îmbunătățirea comunicării interinstituțională și intersectorială, ceea ce va genera posibilități de modernizare a serviciilor publice mai rapidă și calitativă etc.
Menționăm că Sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică”, implementat în perioada 2022-2023, a fost creat ca răspuns la criza energetică pentru a gestiona și a monitoriza măsurile de compensare din Fondul de reducere a vulnerabilității energetice destinate cetățenilor. Achiziția serviciilor de creare și implementare a sistemului (modulul „Vulnerabilitatea Energetică” și modulul „Ecovoucher”) a fost efectuată de către Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).