
Astăzi, 28 martie 2025, pe teritoriul raionului Hîncești au fost desfășurate aplicații complexe de protecție civilă cu genericul „Acțiunile organelor de conducere și forțelor protecției civile ale raionului la organizarea lichidării consecințelor situației excepționale”.
Aplicațiile organizate au drept scop pregătirea și acordarea unui suport formațiunilor protecției civile în organizarea și desfășurarea acțiunilor planificate pentru gestionarea și lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.
Conform scenariului, în această dimineață, pe teritoriul Republicii Moldova a fost înregistrat un cutremur de pământ, al cărui epicentru s-a aflat în Munții Carpați, localitatea Vrancea, România, la 220 km de raionul Hîncești.
În urma seismului au fost raportate incendii, distrugeri masive ale blocurilor de locuit și ale clădirilor instituțiilor publice. Totodată, mai multe persoane au avut de suferit în diverse accidente rutiere, din cauza deteriorării drumurilor și podurilor.
Odată cu producerea cutremurului, s-a majorat riscul de inundații, fiind distruse barajele și digurile de protecție ale bazinelor acvatice. De asemenea, au fost deteriorate liniile de comunicație, rețelele de energie electrică și de gaze.
Pentru gestionarea situației de criză, a fost convocată Comisia Situațiilor Excepționale, iar forțele protecției civile și serviciile de urgență au fost ridicate pe alertă, fiind instituit punctul de dirijare pentru coordonarea acțiunilor necesare ameliorării situației.
În cadrul aplicațiilor, salvatorii IGSU, în comun cu forțele protecției civile și serviciile de urgență, au desfășurat lucrări de salvare-deblocare și lichidare a consecințelor seismului la prăbușirea unui centru de plasament temporar pentru persoane cu dizabilități din municipiul Hîncești.
Aici, forțele antrenate au salvat și au evacuat persoanele, iar echipele de medici au acordat primul ajutor sinistraților, fiind simulat triajul medical și transportarea acestora la spitalul raional.
De asemenea, pompierii, împreună cu forțele protecției civile, au fost implicați în acțiuni de fortificare a digului de protecție pe malurile iazului din localitatea Cărpineanca, comuna Sărata Galbenei, pentru prevenirea inundațiilor în zona afectată.
Scenariul aplicațiilor a prevăzut și apariția focarului de gripă aviară la întreprinderea Avicola Stegărescu din municipiul Hîncești. Astfel, după depistarea focarului, au fost întreprinse măsuri de investigare a originii infecției, cu instalarea unui punct de control sanitar.
Pe parcursul zilei, echipajele medicale, împreună cu poliția și angajații IGSU, au intervenit de urgență la lichidarea consecințelor a unui accident de circulație, cu implicarea a un mijloc de transport ce transporta butelii cu clor.
La fața locului au fost desfășurate activități de descarcerare și decontaminare a zonei afectate, iar medicii au asigurat organizarea triajului medical prespitalicesc pentru un posibil flux masiv de victime, urmat de transportarea acestora la spitalul raional.
Aplicațiile au fost organizate conform planului calendaristic al Hotărârii de Guvern nr. 850/2024, privind măsurile de pregătire în domeniul protecției civile în Republica Moldova pentru anul 2025.