Maia Bănărescu, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, a venit cu un apel către părinți și copii, în contextul situației epidemiologice din țară și regimului de urgență instituit din acest motiv, informează OFICIAL.
Iată apelul integral al Ombudsmanului:
„În condițiile pandemiei de Coronavirus de tip nou, ale înrăutățirii stării epidemiologice și anunțării stării de urgență în țară, fac apel către părinții, reprezentanții legali ai copiilor să asigure cu maxima responsabilitate protecția adecvată a acestora, conform cerințelor înaintate de către autoritățile publice responsabile.
Situația de astăzi nu modifică esențial cerințele/regulile pe care trebuie să le respectăm, doar că ne face să fim mai responsabili față de noi și față de acei pe care îi avem în grijă.
Realizarea oricărui drept este asigurata de către stat reieșind din obligațiile internaționale asumate, precum și prin îndeplinirea titularilor de drepturi a unor îndatoriri, cum ar fi cel de a nu încălca drepturile altor persoane. Standardele internaționale prevăd obligativitatea statului de a asigura drepturile garantate în actele internaționale ratificate, dar și dreptul acestuia de a aplica restricții/limitări în exercitarea anumitor drepturi, inclusiv în scopul asigurării securității vieții cetățenilor și sănătății publice.
În aceste circumstanțe este necesar ca să respectăm cu strictețe regulile impuse de către autoritățile statului. Totodată, acestea sunt obligate să asigure fără discriminare și segregare accesul la servicii medicale de calitate, dreptul la informare, la apă potabilă de calitate, păstrarea locurilor de muncă și a veniturilor și alte necesitați vitale pentru asigurarea condițiilor de trai și supraviețuire.
Vreau să menționez în context noile modificări în cadrul legal care stabilesc atragerea la răspundere contravențională a persoanelor care nu respectă regulile de carantină și – la răspunderea penală pentru răspândirea virusului. De asemenea, readuc în atenția celor care au în grija lor copii prevederile Codului contravențional privind atragerea la răspundere pentru neîndeplinirea obligaţiilor de întreţinere, de educare şi de instruire a copilului.
Pentru siguranța noastră și a copiilor, este imperios să stăm acasă, să fim conștienți de pericolul care persistă, dar fără a intra în panică. Este nevoie să respectăm regulile stabilite, să fim uniți, să acordam ajutor atunci când cineva are nevoie, să ne informăm corect din sursele oficiale și să diseminăm doar informația oficiala despre regulile de prevenire, să nu ne autotratăm – pentru aceasta sunt medicii. În caz de necesitate, apelați prin telefon medicul de familie sau sunați la numărul de telefon 112.
Dragi părinți, stați acasă împreună cu copiii dumneavoastră. Sistarea procesului de educație nu înseamnă vacanță care presupune distracții și destindere. Această măsură a fost adoptată pentru a proteja copiii de riscul de contaminare cu COVID-19 și a stopa propagarea infecției. Plimbările în parcuri și joaca în curtea blocurilor pe terenurile amenajate în acest scop este contraindicată, ținând cont de faptul că virusul este foarte contagios.
Folosiți acest timp pentru a vă cunoaște mai bine copiii, arătați-le dragostea și afecțiunea, jucați-vă cu ei, dezvoltați împreună activități creative, spuneți-le povești, acordați-le sprijinul necesar la pregătirea temelor de acasă, în condițiile în care unele școli au trecut la desfășurarea orelor de clasă on-line. Folosiți diferite platforme educative și distractive, pentru a utiliza eficient timpul liber din perioada de carantină sau autoizolare. Explicați-le copiilor de ce trebuie să stea acasă, să nu comunice cu prietenii, dacă sunt sănătoși, și informați-i pe înțelesul lor despre măsurile necesare de respectat, cum să se spele pe mâini, cum să se comporte în situație de carantină.
Dragi copiii, ascultați-vă părinții și reprezentanții legali, ei vă iubesc și au grijă ca să fiți sănătoși.
În calitatea mea de Avocat al Poporului pentru drepturile copilului sunt disponibilă să intervin în cazul în care vă veți confrunta cu o problemă legată de situația epidemiologică, dar și legată de protecția drepturilor copilului. Pentru aceasta apelați la Telefonul de încredere al Copilului gestionat de către colegii mei din Direcția drepturilor copilului – 080011116”.
Cristina Pendea