Antreprenori locali trebuie să-şi ajusteze modelele de afaceri, fiind determinaţi atît de noile tehnologii emergente, cît şi de modificarea comportamentului clienţilor, care optează tot mai mult pentru cumpărături online şi identificarea diverselor soluţii la un click distanţă.
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) , în cadrul Programului Consultanţă pentru Micul Business, oferă IMM-urilor acces la finanţare şi consultanţă în afaceri, ajutîndu-le să inoveze, să crească şi să-şi atingă adevăratul potenţial. Unul dintre beneficiarii Programului este o întreprindere locală care procesează piatra naturală. Cu suportul financiar al Italiei, în cadrul Iniţiativei Central Europeană – ICE (eng .Central European Initiative – CEI), BERD a ajutat compania să dezvolte un catalog de produse online şi un magazin online.
„Cele două platforme digitale au oferit vânzărilor noastre un impuls semnificativ. Am îmbunătățit mult partea de vînzări online prin crearea a celor două platforme digitale. În ultima perioadă s-au schimbat mult metodele de interacțiune cu clienții, totul trebuie să decurgă mult mai rapid, așa că am decis să investim timp și efort în digitalizarea afacerii”, a menționat Marcel Vutcariov, directorul companiei.
Antreprenorul a fost vizitat de echipa Consultanţă pentru Micul Business a BERD Moldova și reprezentanții locali ai ICE, pentru a analiza impactul suportului oferit şi a identifica alte oportunităţi de susţinere a afacerii.
„Ne-am bucurat nespus de mult că proiectul implementat a avut valoare adăugată pentru companie, mai ales că unul dintre principalele scopuri ale ICE, ca organizație europeană regională, este susținerea și dezvoltarea businessului în statele membre.
Astfel de proiecte contribuie la progresul tangibil al țării și sunt o dovadă a faptului că, împreună, construim o Moldovă Europeană la noi acasă”, a declarat Gabriela Moraru, Coordonator Naţional la ICE.
Incepînd cu 2005, BERD a susţinut peste o mie de întreprinderi din Moldova în accesarea serviciilor calitative de consultanță. Pe lângă consultanță în digitalizarea afacerilor, antreprenorii pot beneficia de expertiză și în alte domenii precum automatizarea afacerii, reorganizarea proceselor interne, eficientizarea utilizării resurselor energetice, extinderea pe piețele externe şi altele.
În cadrul programului, antreprenorii pot beneficia de co-finanţare sub formă de grant în mărime de 50% – 75% din costul net al proiectului de consultanță.
Pentru a se califica, o întreprindere trebuie să corespundă următoarelor criterii de eligibilitate:
- Mărime: Cu cifra de afaceri anuală de până la €50 milioane. De regulă sunt susţinute companii cu mai puțin de 250 de angajați.
- Proprietate: Companii private care se află in proprietatea cetățenilor locali.
- Experiență: Companii care au experiență de lucru mai mare de doi ani.
- Domeniu: Companii din aproape toate sectoarele și industriile. Nu sunt susţinute companii angajate în activitatea militară sau producerea echipamentului militar, activitatea ce ține de tutun, jocuri de noroc sau prestarea serviciilor financiare.
- Integritate: Companiile ce corespund standardelor înalte de integritate.