Inspectorii Direcției Teritoriale pentru Siguranța Alimentelor (DTSA) Anenii Noi au organizat un seminar cu genericul „Gestionarea produselor de uz fitosanitar în producerea produselor de origine vegetală, monitorizarea reziduurilor nocive și influența lor asupra organismului uman”.
„La seminar au fost invitați producătorii produselor de origine vegetală care își desfășoară activitatea în raza raionul Anenii Noi, inclusiv agricultorii din lunca rîului Bîc, dar și experți din cadrul Centrului de Sănătate Publică filiala Anenii Noi, Protecția Mediului, reprezentanți ai Autorităților Publice Locale”, se menționează într-un comunicat emis de Agenție.
În cadrul seminarului, au fost accentuate riscurile și influența produselor de uz fitosanitar în producerea produselor de origine vegetală, monitorizarea reziduurilor nocive și acțiunile lor asupra organismului uman.
Agenda seminarului a inclus și probleme actuale referitoare la cerințele ce țin de achiziționarea produselor de uz fitosanitar, actele necesare care însoțesc aceste produse, condițiile de depozitare și manipulare a produselor de uz fitosanitar.
La fel, au mai fost discutate condițiile de achiziționare a semințelor pentru recoltare și emise recomandări pentru procurarea semintelor și a materialului săditor care sunt omologate pe teritoriul R.Moldova conform Registrului de Stat.
Participanții au fost informați despre condițiile de eliberare a certificatelor de inofensivitate, procedurile de monitorizare a reziduurilor de pesticide și nitrați în produsele vegetale plasate pe piață, modul de prelevare a probelor în conformitate cu Programul Național aprobat de ANSA și procedura de Înregistrare Oficială în baza de date a Agenției.
La final, au fost distribuite materiale informative utilizate în domeniul aplicat agenților economici.
Doina Secrieru