
În perioada 04.04.2025-13.04.2025, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) au desfășurat o serie de controale inopinate în cadrul magazinelor specializate, piețelor agroalimentare și locurilor potențiale de vînzare ilegală a peștelui viu.
Raziile au avut loc conform Ordinului directorului general al ANSA nr. 163/2025 cu privire la intensificarea controalelor privind comercializarea peștelui viu, dar și conform Ordinului nr.57/2023 privind verificarea respectării condițiilor sanitare veterinare și verificarea cerințelor privind certificarea sanitar-veterinară.
Total, au fost efectuate, în această perioadă, 80 de controale inopinate, în urma cărora au fost constatate mai multe neconformități:
- Condiții necorespunzătoare de transportare și păstrare a peștelui viu;
- Transportarea peștelui viu fără acte de proveniență și fără certificat sanitar-veterinar;
- Lipsa sistemelor de oxigenare a apei în bazine și unitățile de transport;
- Lipsa informațiilor privind lotul, specia, cantitatea și data capturării sau livrării;
- Comercializarea peștelui a cărei origine probabilă ar fi din braconaj;
- Vînzarea peștelui viu în piețe sau pe marginea drumului fără acte permisive.
La moment, inspectorii ANSA au aplicat 38 sancțiuni contravenționale. Controalele inopinate continuă pe teritoriul țării, iar rezultatele finale vor fi comunicate în perioada următoare.
Precizăm că. persoanele care au admis astfel de încălcări sunt pasibile de sancțiuni conform art.114 alin. (3) al Codului contravențional care prevede amendă de la 60 la 90 de unităţi convenţionale pentru persoane fizice și de la 240 la 300 de unităţi convenţionale persoanelor juridice cu privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
După elucidarea tuturor aspectelor, dosarele administrative urmează a fi transmise către Inspectoratul pentru Protecția Mediului pentru a fi examinate și prin prisma actelor normative pentru a se stabili și a se cuantifica daunele aduse mediului prin acțiuni de braconaj, pe care urmează să le suporte făptașii.
Stimați consumatori! Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor recomandă să achiziționați pește viu doar din locuri de comercializare autorizate sanitar-veterinar și, la necesitate, să solicitați certificatul sanitar – veterinar de proveniență a peștelui.
! Totodată, este important ca peștele viu să fie expus spre comercializare în bazine/containere curate, cu apă limpede, oxigenată și la temperatura corespunzătoare, fiind însoțit obligatoriu de certificat sanitar-veterinar.
! Peștele viu destinat comercializării pentru consumul uman este crescut în bazine acvatice naturale sau artificiale, în cadrul exploatațiilor specializate pentru creșterea peștelui, autorizate sanitar-veterinar și capturat în zone sigure, cu efectuarea controlului ihtiopatologic.
Este interzisă comercializarea peștelui viu în următoarele cazuri:
- Fără acte de provenință (certificat sanitar – veterinar) ;
- Din unități de transport, stradă sau unități de comerț (piețe agroalimentare, magazine specializate, supermarketuri, etc.) neautorizate sanitar veterinar;
- Fără respectarea normelor de bunăstare animală (bazine murdare, apă neoxigenată, lipsă întreținere);
- 4.Specii protejate sau pește pescuit ilegal;
Aducem mulțumiri cetățenelor care au sesizat ANSA despre suspectarea comercializării speciilor de pește care ar proveni din braconaj.
Pentru sesizarea neregulilor în domeniul siguranței alimentelor, consumatorii pot apela Call Centrul ANSA 022-511-511.