Tradițional, diminețile celor 10 agricultori care au mers în vizită de studiu în Germania, încep cu munca pe ogoarele și în fermele Republicii Moldova, dar astăzi au fost primiți cu brațele deschise de către agricultorul Friedrich von Scherenberg, membru al Camerei Agricole germane, pentru a împărtăși experiența și tehnologiile utilizate.
El împreună cu fiul său gestionează circa 400 de hectare de teren moștenite de la străbunei, pe care cultivă cartofi, rapiță, porumb, sfeclă de zahăr, mazăre și lucernă. De asemenea, deține câteva bovine, rasa Scottish Highland și păstrează peste 20 de hectare de teren în repaus pentru a lăsa pământul să se odihnească. Cu un potențial de a iriga circa 70% din teren, Friedrich irigă în prezent doar 25%, utilizând ape subterane și de suprafață.
Friedrich von Scherenberg este și președintele grupului de lucru regional Köln-Aachen, un grup fondat în urmă cu 75 de ani și format din 25 de companii, cu 29 de membri care gestionează în total 7000 de hectare. Grupul face parte din Camera Agricolă.
“Membrii grupului discută transparent, oferindu-și consultanță reciproc și estimând împreună investițiile și profiturile, fără niciun secret. În Germania, toate fermele sunt membre ale Camerelor Agricole, conform reglementărilor naționale.
Agenda zilei a prevăzut și o vizită la Camera Agricolă din Saxonia Inferioară.
Vizita delegației a fost posibilă grație suportului financiar oferit de proiectul Dialogul Moldo-German privind Politicile în Agricultură – APD Moldova și de proiectul Competitivitate și Reziliență Rurală al USAID Moldova.