
Rezultatele auditului asupra rapoartelor financiare consolidate ale Ministerului Justiției încheiate la 31 decembrie 2024 au fost publicate pe site-ul oficial al Curții de Conturi a Republicii Moldova (CCRM).
Auditul public extern a evidențiat unele deficiențe, iar constatările identificate au influențat emiterea unei opinii cu rezerve.
Ministerul Justiției nu a raportat regulamentar valoarea activelor moștenirii culturale. Aceasta se datorează lipsei unei evaluări și recunoașteri corespunzătoare a acestor bunuri de către Agenția Națională a Arhivelor (ANA). Deși dosarele sunt păstrate în depozitele ANA și sunt catalogate drept monumente culturale cu valoare istorică, științifică și culturală, evaluarea acestora nu a fost efectuată din cauza lipsei unui cadru normativ care să stabilească criteriile de evaluare. Prin urmare, auditorii nu au putut obține probe suficiente și adecvate pentru a determina valoarea exactă a activelor respective, deși se estimează că acestea ar avea o valoare semnificativă.
O altă constatare importantă ține de faptul că Ministerul Justiției nu a asigurat organizarea și ținerea evidenței contabile în conformitate cu Normele metodologice aprobate prin Ordinul ministrului finanțelor nr. 216/2015. Această deficiență a generat:
- Supraevaluarea grupei de conturi 311 „Clădiri” cu 8,8 milioane lei;
- Subevaluarea grupei de conturi 312 „Construcții speciale” cu 4,3 milioane lei.
Astfel, Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) nu a exclus din evidența contabilă valoarea apartamentelor privatizate în sumă de 4,5 milioane lei, deși acestea nu se mai află în gestiunea instituției. De asemenea, nu a clasificat și nu a reflectat corect valoarea activului material rezultat în urma lucrărilor de reconstrucție a perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 10-Goian, fiind supraevaluată valoarea clădirilor și subevaluată valoarea construcțiilor speciale cu 4,3 milioane lei.
Similar anilor precedenți, au fost constatate disfuncționalități în procesul de valorificare a mijloacelor alocate investițiilor capitale. În anul 2024, cheltuielile efectuate pentru investiții capitale de către instituțiile din subordinea Ministerului Justiției au însumat 10,1 milioane lei, sau 84,17% din volumul precizat (12 milioane lei), ce a constituit doar 40% din volumul aprobat inițial (25,3 milioane lei). Totodată, pe parcursul anului 2024 nu au fost valorificate mijloacele în sumă de 10 milioane lei, aprobate pentru realizarea Proiectului de construcție a penitenciarului din municipiul Chișinău.
Auditul a constatat neconformități și deficiențe în procesul de achiziție și execuție a lucrărilor de reconstrucție a perimetrelor de pază la două penitenciare, fiind executate lucrări necalitative, admise exagerări la executarea acestora, suportate costuri suplimentare datorită tergiversării realizării lucrărilor, precum și admise cheltuieli iraționale.
În context, se menționează că lucrările de reconstrucție a perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 7-Rusca, aflat în subordinea ANP, în valoare de 6,8 milioane lei au fost executate cu unele deficiențe, ceea ce a împiedicat recepția lor în condiții regulamentare. În scopul neadmiterii prăbușirii unei porțiuni a perimetrului de pază reconstruit, au fost efectuate cheltuieli suplimentare pentru realizarea unei expertize tehnice, în valoare de 75,9 mii lei, precum și executarea lucrărilor de consolidare în valoare de 240 mii lei. Astfel, costul total al lucrărilor de reconstrucție aferente perimetrului de pază a însumat 7,4 milioane lei.
Au fost admise neconformități și la achiziționarea și executarea lucrărilor de reconstrucție a perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 10-Goian. Termenul de executare a lucrărilor a fost prelungit cu 14 luni, până la data de 31.12.2024, prin încheierea a trei acorduri adiționale. Valoarea contractului a fost majorată de la 18,9 milioane lei până la 21,5 milioane lei, prin intermediul a șapte acorduri adiționale. Totodată, contrar prevederilor legale, valoarea lucrărilor s-a diminuat cu 1,7 milioane lei la solicitarea antreprenorului. Ulterior, ANP a organizat o altă procedură de achiziție publică, prin care a achiziționat lucrările, rămase neexecutate, de reconstrucție a perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 10-Goian, precum și a lucrărilor de amenajare a teritoriului adiacent și trasare a rețelelor de canalizare, în valoare de 6 milioane lei, cu termenul de executare a lucrărilor de 3 luni.
Nerespectarea prevederilor legale privind executarea deplină și în termen a lucrărilor contractate, precum și contractarea acelorași lucrări prin două contracte de antrepriză generează riscul de exagerare a lucrărilor executate. În context, Curtea de Conturi a solicitat Inspectoratului Național pentru Supraveghere Tehnică efectuarea unui control asupra volumelor și costurilor aferente lucrărilor de reconstrucție a perimetrului de pază al Penitenciarului nr. 10-Goian.
Menționăm că Raportul complet de audit poate fi consultat pe site-ul Curții de Conturi a Republicii Moldova și conține detalii constatările, concluziile și recomandările înaintate.