În perioada 8-11 septembrie 2020, șaptesprezece angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) au fost antrenați în cadrul instruirilor solicitate de conducerea IGSU în domeniul căutării și salvării persoanelor de sub dărâmături. Acțiunile teoretice și practice au avut loc pe poligonul Centrului Republican de Instruire al IGSU din or. Bălți.
La lecțiile ținute de formatorii instituție au participat salvatori din cadrul Detașamentului regional căutare salvare nr. 2 din Bălți, care în activitățile cotidiene intervin în diverse situații excepționale, inclusiv recuperarea oamenilor de sub construcții avariate sau șantiere. În cadrul cursului, salvatorii au explorat tehnici de căutare a victimelor, metode de stabilizare a construcțiilor, detectarea materialelor periculoase, crearea accesului prin tăierea și perforarea betonului, dar și utilizarea eficientă a câinilor specializați pentru identificarea și recuperarea sinistraților.
Salvatorii au fost instruiți teoretic, dar și practic prin aplicarea utilajului special. La final, angajații care au participat la curs au fost testați și urmează să intervină în situații cu risc sporit.
Potrivit IGSU, astfel de instruiri au fost organizate și pentru salvatorii din cadrul Detașamentului regional căutare salvare nr.1 din mun. Chișinău care potrivit specificului de activitate intervin în situații dificile. Scopul acestora este de a ridica nivelul de performanță a angajaților în special în misiuni cu risc sporit nu doar pentru sinistrați dar și salvatori.
Conform datelor IGSU, de la începutul anului 2020, salvatorii și pompierii din Republica Moldova au intervenit în 7 situații pentru recuperarea și salvarea oamenilor de sub dărâmături.
Dina Roșca