La Rezina, dimineața primei zile de primăvară a fost marcată nu doar de bucuria sosirii frumosului anotimp al reînvierii, ci și de amintiriile dureroase a conflictului armat de la Nistru, declanșat pe 02 martie 1992.
Astăzi cu prilejul împlinirii celor 32 de ani de la declanșarea războiului pe Nistru, Consiliul Raional Rezina în parteneriat cu primăria orașului Rezina au organizat un miting de comemorare și au adus omagiu eroilor căzuți la datorie pe altarul independenței și integrității Republicii Moldova, prin depunere de flori la Complexul memorial din centrul orașului Rezina.
Evenimentul a continuat în Palatul Raional de Cultură „Nicolae Lupov”.
„Stimaţi participanţi ai conflictului armat pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Moldova, din numele Consiliului raional Rezina și al meu personal vă doresc multă sănătate, liniște sufletească, pace și bunăstare în casele fiecăruia. Să ne mândrim că am contribuit nemijlocit la apărarea Integrității, Suveranității şi Independenței Patriei noastre – Republica Moldova, cu cinste și demnitate, unii dintre noi, chiar și cu prețul vieții. Astăzi suntem aici pentru a face auzit mesajul nostru ferm – să trăim într-o lume fără războaie, să muncim pentru prosperarea țării și să ne creștem cu drag viitorul”, a spus președintele raionului Teodor Cuculescu.
După un minut de reculegere în memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, veteranii au fost menționați cu diplome de mulțumire și apreciere din partea Consiliului raional Rezina.
De cuvinte de recunoștiță s-au bucurat combatanții și din partea primarului orașului, Simion Tatarov, care la fel a apreciat sacrificul lor pe câmpul de luptă, într-un război, care a marcat nașterea și devenirea statului independent Republica Moldova.
Mai apoi, președintele Uniunii raionale a veteranilor conflictului armat de la Nistru, Constantin Rotari a menționat că numărul exact al victimelor războiului de la Nistru nu este cunoscut nici până astăzi, dar, potrivit unor estimări, au murit aproape 300 de combatanţi, 400 de civili din dreapta Nistrului şi peste 800 de persoane din regiunea transnistreană.
Raionul Rezina a plătit independența țării cu șapte vieți tinere: Zaiaț Nicolae Ion (Solonceni), Negara Igor Valerian (Piscărești), Crestiuc Ghenadie Mihail (Pripiceni-Răzeși), Stăvilă Ion Nicolae (Echimăuți), Donica Alexandru Ion (Bușăuca), Badan Iacob Grigore (Horodiște) și Budurin Anatolie Foca (Trifești).
Dumnealui a mulțumit administrației raionului, primăriei Rezina pentru ajutor și susținere, dorind tuturor pace, sănătate și succese în toate pe viitor. Mitingul de comemorare a eroilor căzuți la Nistru a fost urmat de o masă de pomenire.