Alte 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în Republica Moldova, dintre care 5 în Transnistria. Total teste efectuate în această zi – 568, dintre care primar – 404 şi repetat – 164.
Bilanțul persoanelor infectate cu noul Coronavirus a ajuns la 9807 cazuri.
Din numărul total de cazuri din această zi, 7 sunt lucrători medicali: medici – 4, asistenți medicali – 3
În total, 5738 persoane au fost tratate de COVID-19.
În cadrul briefing-ului din această seară, secretarul de Stat, Constatin Rîmiș, a vorbit despre capacitatea sistemului de sănătate. La moment, în toate unitățile teritorial administrative, sunt activate secții destinate pacienților cu COVID-19. Numărul acestora este diferit și depinde nu doar de capacitățile instituțiilor spitalicești, dar și de situația epidemiologică din teritoriu.
Unele spitale utilizează doar paturile din secțiile de boli infecțioase, altele, pentru a răspunde la numărul de cazuri în creștere, au reprofilat alte secții (terapie, chirurgie, etc). Lucrul acesta se întâmplă prin decizia directorului instituției și este coordonat cu fondatorul, care, în cazul instituțiilor raionale este Consiliul Raional, iar în cazul instituțiilor municipale, este Consiliul Municipal.
În municipiul Chișinău se manifestă sporirea constantă a numărului de cazuri noi de infectare. Pentru a anticipa suprasolicitarea spitalelor în perioada următoare, astăzi, a fost reactivat ca spital COVID, Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. La moment, sunt disponibile 90 de paturi, inclusiv 5 de terapie intensivă. La necesitate vor fi activate și alte secții suplimentare.
Constantin Rîmiș: „În contextul situației epidemiologice tensionate, vă îndemn să aveți grijă de sănătatea Dumneavoastră și a celor dragi. Nu vă supuneți riscului. Respectați recomandările specialiștilor. Pericolul infecției cu COVID -19 nu a trecut, trebuie să dăm dovadă de maximă responsabilitate și precauție. Evoluția procesului epidemiologic depinde de fiecare din noi, de comportamentul nostru. Și anume de comportamentul nostru și responsabilitatea noastră ca societate, depinde și presiunea care va fi asupra sistemului medical. Vă îndemn să aveți grijă și să răsplătiți personalul medical care luptă fără întrerupere pentru viața și sănătatea cetățenilor, prin responsabilitate”.
Totodată, informăm despre înregistrarea altor decese, provocate de infecția COVID-19:
Deces 347: Bărbat de 62 ani, din mun. Bălți. Internat la data de 30 mai, la Spitalul Clinic din Bălți. Comorbidități: edem cerebral, hipertensiune arterială, diabet zaharat, obezitate gr. III.
Deces 348: Femeie de 64 ani, din raionul Florești. Internată la data de 25 mai, a Spitalul Clinic Bălți. Comorbidități: edem cerebral, diabet zaharat.
Deces 349: Bărbat de 75 ani, din mun. Soroca. Internat în stare gravă, la data de 29 mai, la Spitalul Raional Soroca. Comorbidități: cardiopaie ischemică, infarct miocardic vechi.
Deces 350: Bărbat de 64 ani, din raionul Glodeni. Internat în stare gravă, la data de 6 mai, la Spitalul Raional Glodeni. Comorbidități: AVC hemoragic în talamus cu eruperi în ventricol.
Deces 351: Femeie de 76 ani, din raionul Cimișlia. Internată la data de 15 mai, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiomiopatie hipertensivă.
Deces 352: Femeie de 72 ani, din raionul Orhei. Internată, în stare gravă la data de 6 iunie, la Institutul de Medicină Urgentă. Comorbidități: hipertensiune arterială, cardiopatie mixtă, obezitate, diabet zaharat.
Deces 353: Femeie de 60 ani, din raionul Telenești. Internată la data de 2 iunie, la Spitalul Raional Telenești. Comorbidități: polineuropatie toxică cu tetraparez, infecția căilor urinare.
Dina Roșca