Producători agricoli, proprietari de vile și pensiuni turistice, reprezentanți ai administrației locale și membrii din sectorul cultural din raionul Drochia au participat la seminarul de instruire „Organizarea agroturismului rural și atracții geografice turistice locale în satul Chetrosu și localitățile din vecinătate”.
În cadrul acestuia, s-au discutat metodele și tacticile de promovare ale produselor agroalimentare și ale atracțiilor turistice din zona satului Chetrosu.
Evenimentul a dat startul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”, susținută de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură şi Alimentație (FAO). Componenta este implementată de Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), iar pentru realizarea acesteia au fost identificate două puncte strategice din zona de nord și de sud a țării – Drochia și Cahul.
Prin intermediul proiectului, vor fi identificați și încurajați acei actori care sunt interesați să se implice în dezvoltarea agroturismului, prin promovarea produselor locale. În raionul Drochia a fost selectat satul Chetrosu și localitățile din apropiere, deoarece locația geografică este renumită pentru diversitatea legumelor și fructelor, preponderent ecologice, dar și a obiectivelor turistice.
În regiune, au fost identificate 10 atracții pentru vizitatori spre a fi valorificate: o mini fabrică de brânzeturi maturate, vila cu parc din satul Mândâc, Izvoarele din satul Cotova, Biserica din lemn de 230 de ani, cimitirul evreiesc, Popasul Turistic „Peștișorul de Aur”, ferma de struți, Muzeul Fermierului și Eco Pensiunea „Vila lui Trăian”.
Reprezentantul adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu, a menționat în deschiderea evenimentului că transformarea agroturismului este strâns legată de valorificarea aromelor locale. Acestea trebuie transformate într-un brand, care să fie recunoscute la nivel internațional. „Ne-am dorit să susținem țara noastră în creșterea competitivității produselor agroalimentare, care ar deschide și căi noi pentru export. În momentul în care făceam schița proiectului, împreună cu experții străini, am încercat mai multe bucate tradiționale moldovenești, iar ei au concluzionat că trebuie să ajutăm oamenii să promoveze mâncarea tradițională și locurile deosebite.”
Directorul adjunct FARM, Iurie Hurmuzachi, a pus accent în discursul său pe diversitatea acțiunilor care vor fi realizate în cadrul proiectului: „Vom elabora o hartă cu zonele geografice și produsele agroalimentare, vom realiza o serie de pliante, menite să atragă și să informeze vizitatorii, și vom produce și instala indicatoare turistice. De asemenea, aceste destinații vor fi promovate în presa scrisă, în mediul online și pe rețelele de socializare, prin intermediul materialelor scrise și video.”
Șefa Direcției politici și programe de dezvoltare rurală a Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Galina Petrachi, a menționat în cadrul evenimentului de lansare că proiectul este susținut în totalitate de minister. „Susținerea turismului în localitățile rurale, a produselor certificate și cu tradiție garantată, le puteți beneficia în cadrul unei măsuri, care este sprijinită de MAIA prin proiectul „Îmbunătățirea Nivelului de Trai și Munca în Mediul Rural”. Totodată, aș vrea să menționez că Ministerul în continuare are ca prioritate să dezvolte cât mai multe localități rurale, în scopul de a crește numărul întreprinderilor sau domeniilor non-agricole în localitățile rurale”.
La atelierul de informare despre tehnicile de promovare, experta în turism rural, Svetlana Lazăr, a vorbit despre cele mai importante etape prin care trece o localitate atunci când începe procesul de dezvoltare a turismului rural. Specialista a accentuat necesitatea de a promova autenticitatea locală și de a defini o identitate a comunității. Expertul în geografie, Aureliu Overcenco, a prezentat date informative despre specificul zonei Drochia, dar și monumentele naturale, care pot fi transformate în obiective turistice.
Seminarul a avut loc în data de 29 septembrie în orașul Drochia, în cadrul componentei „Dezvoltarea rurală prin promovarea agroturismului și a produselor tradiționale în Republica Moldova”, implementată de FARM și este parte a Proiectului FAO privind susținerea capacităților de promovare a produselor agroalimentare.
Cristina Pendea