În data de 19 martie curent Primăria orașului Orhei a lansat Centrul de Informare și Prestări a Serviciilor pentru cetățeni (CIPS), cu suportul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul proiectului de susținere a Autorităților Locale (LGSP).
Centru este organizat în vederea îmbunătățirii calității informației furnizate și a serviciilor publice oferite de către Administrația Locală cetățenilor. CIPS-ul va contribui la asigurarea unei transparențe superioare a activităților orașului, va ușura accesul la serviciile publice și va minimiza costurile atât pentru oraș, cât și pentru cetățeni.
CIPS-ul este o subdiviziune a primăriei oraşului Orhei, responsabilă de oferirea serviciilor și informației cetățenilor și agenților economici.
Centrul are următoarele obiective de bază:
1. Oferirea informației despre responsabilitățile și competențele APL și prestarea serviciilor publice clienţilor într-un mod calitativ și profesionist.
2. Prestarea serviciilor într-un singur punct de acces, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate.
3. Reducerea costurilor directe și indirecte ale APL, dar și ale clienților care solicită serviciile publice.
4. Îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.
La eveniment au fost prezenți Secretarul General Adjunct la Guvernului Dl Sergiu Ceauș, care a salutat eforturile USAID și ale Primăriei orașului Orhei în crearea centrului. „Acest Centru va contribui la sporirea calităţii şi eficienţei informării cetăţenilor şi la îmbunătăţirea prestării serviciilor publice prin implementarea unor instrumente şi practici moderne, toate într-un singur punct de acces. Centrul vine să ofere răspunsuri şi soluţii într-un ritm mai dinamic, în corespundere cu necesităţile cetăţenilor noştri şi ne aduce pe noi, ca ţară, cu un pas mai aproape de descentralizare”, a menţionat Dumnealui.
Directorul Proiectului LGSP, Scott JOHNSON, a felicitat cetățenii orașului Orhei: “Orheiul este un loc potrivit pentru CIPS și acesta se datorează interesului imediat prezentat de Primarul de Orhei, Dl Colun, din momentul când a văzut mai multe centre similare în cadrul vizitei de studiu organizate de proiectul nostru în România. Este foarte apreciabil că Centrul de Informare și Prestări Servicii pentru cetățeni din Orhei face parte din primele trei centre din Republica Moldova, care au fost deschise și care își desfășoară activitatea.”
Vice-președintele pe probleme sociale din cadrul Consiliului Raional Orhei, Ion Racu: “CIPS-ul este un pas care duce la implementarea strategiei de descentralizare. Este îmbucurător că centrul dat va oferi consultanța necesară și informația utilă într-un mod rapid. Beneficiile centrului sunt multiple, inclusiv se va evita blocajul funcționarului public în procesul său de activitate.” Dl Racu a menționat că nu va fi ușor la început, însă specialiștii implicați în cadrul CIPS vor avea și necesitatea de a școlariza populația pentru ca procesele ce decurg în cadrul centrului să fie eficiente și să fie atinse scopurile propuse. Inclusiv, s-a atenționat asupra amplasării centrului, acesta fiind la parter îndată la intrare în localul Primăriei orașului Orhei, ceea ce va permite accesul facil al persoanelor în vârstă și cele cu dezabilități.
Primarul de Orhei, Vitalie COLUN, a mulțumit poporului american și a declarat: “Cu ajutorul acestui Centru, noi vom fi şi mai aproape de cetăţean. Prestarea serviciilor, recepţia şi eliberarea documentelor şi actelor aferente serviciilor prestate într-un singur punct de acces va duce la îmbunătățirea comunicării cu cetățenii, pentru a contribui la mărirea nivelului de satisfacție și transparenței în activitatea APL.” Dlui a susținut că asistenţa din partea LGSP, primită pe parcursul acestor ani, a fost una esenţială pentru dezvoltarea localităţii şi a serviciilor pentru cetăţenii din localitate. De asemenea, participarea în cadrul Programului de Excelenţă în Management Municipal a constituit un avantaj enorm pentru primărie, contribuind la sporirea capacităţilor şi eficienţei echipei APL. S-a menționat că vizita de studiu în România, asistența primită din partea proiectului în procesele de planificare strategică, promovarea eficienţei energetice, planificarea bugetară şi alte activităţi din activitatea zilnică a APL au adăugat o valoare sporită procesului de lucru al primăriei. Inclusiv, întrunirile trimestriale ale primarilor au contribuit la schimbul de experiență dintre aceștia din urmă și au fost create condițiile ce țin de domeniul Eficienței Energetice și anume, elaborat Auditul Energetic pentru iluminatul stradal. A fost evidențiat că echipamentul donat prin intermediul LGSP și anume autospeciala și containerele au servit la îmbunătățirea prestării serviciilor. Dl Colun a zis: “Privesc cu încredere spre colaborarea noastră şi pe viitor, şi, totodată Vă asigurăm de toată implicarea noastră. Deschiderea CIPS va eficientiza calitatea serviciilor prestate de Primărie”.
Eugeniu Hristev, Directorul SRL “Trimetrica” a menționat că Orheiul este primul care implementează sistemul digital integrat al managementului administrativ. Acesta va permite asigurarea transparenței și va putea va accesat prin CIPS. Sistemul prezintă informații privitor agenții economici, populația orașului și serviciile oferite de către centru. Implementarea sistemului integrat al managementului administrativ va crește atractivitatea țării pentru investitorii străini.
Este de menționat că în cadrul proiectului au fost elaborate pașapoartele serviciilor oferite de către Primăria orașului Orhei, precum și regulamentele interne de funcționare a acestora.
În cadrul evenimentului au mai participat primarii orașului Strășeni, Sângerei, Căușeni, alți funcționari din cadrul acestor primării, reprezentanți ai sectorului civic din orașul Orhei, agenți economici, reprezentanți ai Direcției Asistență Socială și Protecția Familie, alții
Primarul orașului Căușeni, Grigore Repeșciuc, oaspete invitat în cadrul evenimentului de deschidere a CIPS a felicitat orașul Orhei cu succesele obținute și ar dori să implementeze un astfel de proiect și la Căușeni. El susține: “Să vedem o dată, dar să auzim de o sută de ori și că CIPS-ul este un succes care trebuie să fie replicat pe întreg teritoriul țării”.
CIPS din Orhei este cel de al treilea centru deschis în R. Moldova cu sprijinul USAID. Două centre similare au fost deschise la Taraclia și Sângerei. Aceste trei centre vor servi ca model pentru alte orașe la replicarea și susținerea modernizării continue și îmbunătățirea serviciilor publice locale.
Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova (LGSP) este o activitate de patru ani ce are ca scop susținerea autorităților locale în elaborarea și implementarea politicilor care contribuie la buna guvernare, la consolidarea capacităților necesare procesului de descentralizare și la asumarea responsabilităților pentru prestarea serviciilor publice de calitate, într-o manieră transparentă, care ar contribui la creșterea economică și la eficientizarea serviciilor la nivel local. Mai multă informație cu privire la programele USAID puteți găsi pe www.usaid.gov.
Diana Munteanu