Femei din mai multe localități ale raionului Rezina au făcut, recent, schimb de experiență cu femei din Estonia în domeniul antreprenoriatului feminin pentru a cunoaște mai bine cum poți să obții un loc de muncă sau să deschizi o afacere acasă și să nu fii nevoită să pleci peste hotare, informează Provincial.
Femeile cu inițiativă, de diferite vârste, tot mai mult doresc să afle cum s-ar putea crea un loc de muncă. Unele, mai temerare, au deschis propria afacere și oferă locuri de muncă concetățenilor ca aceștia să nu plece în străinătate și să fie alături de copiii lor.
„Am lucrat cu soțul în Marea Britanie mai mulți ani. Eu, la depozitul cu produse cosmetice, iar soțul, în construcții. Când îmi era urât, ascultam la căști diferite cărți. De exemplu, m-a impresionat cartea “Tată bogat, tată sărac”, foarte instructivă pentru cei care doresc să reușească în viață. După mai mulți ani, am decis să revenim în Moldova și să deschidem o afacere cu miere. Am cumpărat inițial stupi cu 30 de familii. Acuma avem 100 de familii. Însă miere de albine au mai mulți. Noi am venit cu un knowe-how. Am decis ca pe fiecare borcan să scriem câte o poveste sau să ata-șăm chiar o mică cărțulie. Astfel, am obținut diferite comenzi pentru nunți, cumetrii, zile de naștere. Am devenit populari”, a menționat Doina Pantaz, tânără antreprenoare.
„Mai mult ca atât, este cunoscut faptul că astăzi lumea nu prea citește. Noi ne-am propus scopul să promovăm cartea pentru copii, în special, pentru cei de la țară, puși mai mult la munci grele. Am observat că ideea noastră are priză, deoarece părinții, văzând că odraslele lor sunt surprinși cu cartea în mână, îi lasă în pace să citească și nu-i pun la lucru. Totodată, mai susținem studenți din familii sărace”, a relevat antreprenoarea.
De menționat că, această întrunire a fost organizată în cadrul proiectului cu genericul „Deschiderea noilor locuri de muncă la țară pentru femeile rurale în domeniul turismului și handmade”, cu suportul Ministerului de Externe din Estonia.
Dina Roșca