„Orice alegeri locale sunt un anumit test în genere pentru societate, pentru a vedea totuși care este perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, prezidențiale”. Aceasta a declarat directorul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), Viorel Furdui, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, informează Provincial.
„Republica Moldova a trecut printr-o perioadă complicată, mai dificilă, să spunem așa, pentru că știm foarte bine că votul alegerilor din 2015 al alegerilor locale, dar și al celor parlamentare din 2014 în mare parte a fost distorsionat. Pe parcursul ultimilor ani s-a creat o confuzie foarte mare cu toate mutările acestea, schimbările, trecerile masive ale deputaților, ale aleșilor locali de la un partid la altul și, în special, către cel de guvernare. Și în genere în Republica Moldova s-a creat o situație destul de confuză referitor la realitățile care există în teritoriu, predispozițiile, preferințele cetățenilor în privința unor sau altor opțiuni, inclusiv politice. Deci, aceste alegeri sunt foarte interesante, deoarece există o tendință foarte mare de a avea mai mulți candidați neafiliați, independenți, deoarece, știm foarte bine, pe de o parte, componentele alianței s-au declarat într-un anumit sens mai reticente față de candidații de la partidul de la fosta guvernare, pe de altă parte, aceasta îi impune pe mulți să fie nevoiți să aleagă niște opțiuni poate mai puțin firești”, a mai adăugat Furdui.
La întrebarea „cum ar trebui să fie o persoană care să ajungă în fruntea autorităților locale”, directorul CALM a declarat: „Fiecare își stabilește anumite criterii, dar principalul sunt faptele. Sigur că există calitățile personale ale unui primar, despre care la nivel local se cunoaște foarte bine ce reprezintă omul și, respectiv, familia sa, ca gospodar, eu mă refer. În afară de aceasta, dacă e să ne referim la primarii actuali care sunt în funcție, noi putem să menționăm ce au realizat acești oameni, ce au făcut pentru comunitățile lor. Asta înseamnă drumuri, apeducte, canalizare, reparația grădinițelor, școlilor, organizarea diferitelor activități, care au păstrat această lumină și speranță prin satele noastre care au fost prea des uitate”, a conchis Furdui.
Doina Munteanu