În această săptămână, pe teritoriul raionului Făleşti s-au desfășurat aplicații la protecţia civilă, informează Provincial.
Conform scenariului, un seism puternic a afectat infrastructura raionului și a unor sate vecine. În urma cutremurului au fost înregistrate întreruperi a energiei electrice, scurgeri de substanţe toxice la o întreprindere locală, mai multe accidente rutiere, dar şi incendii în blocuri locative. Comisia pentru Situaţii Excepţionale raională a fost convocată pentru gestionarea situațiilor de criză cu instituirea punctului de dirijare a acțiunilor în situații de risc. În același timp au fost alarmate și pregătite toate echipele de intervenție, atât cele din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dar și cele din cadrul serviciilor municipale.
Echipele de pompieri au intervenit la lichidarea unui incendiu izbucnit în urma scurgerii de gaze într-un bloc locativ, dar şi a unui autovehicul care a luat foc în urma accidentului rutier. Salvatorii au participat la simularea lucrărilor de descarcerare a mai multor persoane fiind blocate într-un troleibuz, iar angajații Serviciului Mobil de Reanimare şi Descarcerare au acordat sinistraţilor primul ajutor calificat. Totodată, în urma cutremurului nivelul râului Prut s-a ridicat cu 10 metri în localităţile Călineşti, Hânceşti, Pruteni, Drujineni şi Taxobeni. Aici, serviciul scafandrieri IGSU a recuperat din apă victimele inundațiilor în urma averselor puternice cu ajutorul echipamentului specializat. Formațiunile de protecție civilă au conlucrat împreună la evacuarea angajaţilor la o întreprindere de cusut, unde în urma seismului o parte clădirii s-a prăbuşit. La o altă locaţie, grupul sanitar a efectuat decontaminarea în urma unui focar de gripă aviară. În cadrul aplicaţiilor au participat peste 2000 mii de persoane din raionul Făleşti.
Aplicațiile au drept scop pregătirea și verificarea capacităților formațiunilor protecției civile la nivelul republican, pentru lichidarea consecințelor situațiilor excepționale cu implicarea activă formațiunilor protecției civile și instituțiilor de gestionare a crizelor. Monitorizarea acțiunilor este efectuată de către angajaţii IGSU al MAI.
Aplicaţii raionale complexe de protecţie civilă sunt desfăşurate o data în cinci ani, conform planului stabilit.
Dina Roșca