Trei comunităţi – Selemet (Cimişlia), Sipoteni (Călăraşi) şi Băhrineşti (Floreşti) s-au interesat de proiectul turistic „Dor de Codru”, realizat anul trecut în centrul ţării, cu sprijinul Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) şi Guvernului Elveţiei.
Delegaţii din cele trei localităţi au fost recent în vizite de studii la Micleuşeni, Dolna (Străşeni) şi Cioreşti (Nisporeni), pentru a prelua din experienţa satelor care gestionează proiectul, relatează Moldpres.md.
Toate localitățile amintite sunt partenere ale proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”, finanțat de Guvernul Elveției, și au un interes comun – promovarea turismului rural ca ramură de dezvoltare a economiei locale. Tocmai de aceea, reprezentanți ai administrației locale și asociațiilor de băștinași din cele trei localități au vizitat traseul și au aflat mai multe despre gestionarea obiectivelor turistice incluse.
Astfel, delegația a vizitat popasul turistic la intrarea în satul Micleușeni, cu harta turistică a traseului, Casa Mierii Victor Ciolacu, Cimitirul eroilor români, Conacul boierului Zamfirache Ralli (actualmente casa-muzeu Alexandr Pușkin), beciul boierului și izvorul Zamfirei din satul Dolna.
„A fost o vizită cu adevărat utilă pentru noi, care suntem interesați de a dezvolta un traseu turistic în satul Selemet, mai ales că avem toate premisele pentru aceasta. Atunci când vezi experiența reușită a altor comunități, capeți încredere și convingerea că este posibil. Am plecat foarte inspirați acasă şi suntem gata de acțiuni concrete”, a afirmat Tatiana Badan, primarul satului Selemet.
Trei localități din centrul țării, Ciorești, Dolna și Micleușeni, au creat traseul de turism rural „Dor de Codru”. Locuri pitorești, codri seculari, meșteri populari și pensiuni agro-turistice sunt printre cele 20 de obiective incluse în traseu. Crearea traseului „Dor de Codru” este un proiect inițiat de autoritățile locale și băștinași, cu sprijinul proiectului PNUD „Migrație și dezvoltare locală”. Pentru dezvoltarea traseului turistic, Guvernul Elveției a acordat 50 de mii de dolari, administrațiile locale au alocat circa 22 de mii de dolari, iar băștinașii au donat peste opt mii de dolari.
PNUD și Guvernul Elveției oferă suport celor 35 de comunități-partenere în promovarea experiențelor pozitive, în susținerea proiectelor și afacerilor pentru dezvoltarea economică locală.
Doina Munteanu