Salvatorii și pompierii din sudul țării merg în mai multe instituții de învățămînt, inițiind o nouă campanie „Salvăm prin prevenire”, avînd drept scop salvarea vieților prin instruire. Angajații Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale pregătesc grupuri de copii cu vîrsta cuprinsă între 9 și 13 ani, în domeniul apărărării împotriva incendiilor.
Copiii sînt informați cum poate fi prevenit un incendiu și care ar trebui să fie acțiunile de întreprins în cazul unei situații excepționale. Micuții au parte de lecții interactive în care fiecare întreabă pompierii despre curiozitățile lor și povestesc despre cazurile de care au auzit sau au fost martori. Mai mult, elevilor le este demonstrat cum funcționează un detector de fum și le este explicat rolul major al acestora în prevenirea situațiilor excepționale. În plus, le este amintit numărul de telefon care trebuie apelat în caz de incendiu și importanța operativității anunțării echipelor de salvare.
Instruirea salvatorilor și pompierilor a fost salutată de către conducătorii instituțiilor de învățămînt, manifestînd interes pentru continuitatea lecțiilor, considerînd importantă pregătirea minorilor în domeniul securității vieții.
În final, salvatorii au îndemnat elevii să transmită cunoștințele și informațiile către familie și prieteni, sporind astfel numărul persoanelor care ar putea fi în siguranță într-o situație de risc.
Amintim că scopul campanii de informare „Salvăm prin prevenire” este de a instrui minorii în domeniul prevenirii incendiilor și drept consecință, să fie exclus numărul cazurilor de traume și decesuri.
Potrivit datelor statistice ale Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale, în anul 2014 în urma jocului copiilor cu focul s-au produs 128 de incendii, iar de la începutul anului 2015, focul a luat viața a trei copii.
Diana Munteanu