Vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Slusari, susține că, la Parlament, zilnic, vin sute de oameni cu zeci de scheme de la fosta guvernare, în care oamenii au fost deposedați de avere, bunuri, dar și câteva cazuri de mari prejudiciu de buget. În context, Alexandru Slusari, a făcut public un caz a 300 de țărani din satul Drepcăuți, raionul Briceni, informează Provincial.
Alexandru Slusari a menționat că, este un caz, strigător la cer.
„Este o istorie a câteva sute de proprietari de terenuri agricole, care câțiva ani, sunt batjocoriți, hărțuiți și umblă pe drumuri pentru a căuta dreptatea și nu au posibilitate să aibă acces la propriile terenuri agricole. Peste 600 de hectare agricole, sunt ocupate abuziv, din partea unui agent economic, protejat de demnitarii de stat din regiunea Briceni, precum și din Parlament. De la aceste persoane, în mod abuziv au fost preluate terenurile în arendă, încă în perioada 2012-2013, iar ulterior, aceste persoane nu au primit plata pentru arendă de 2 ani (2014-2015) și de atunci au intrat în litigiu cu agentul economic, care avea o bună protecție din partea exponenților PDM. Chiar și justiția veche, capturată, nu au putut să nu dea dreptate oamenilor, ei au câștigat toate procesele de judecată. Pe 16 septembrie 2018, Curtea de Apel a emis o decizie definitivă privind dreptul acestor persoane să intre în posesia terenurilor, însă au trecut 10 luni și personale nu pot să intre în posesie. Este strigător la cer. Toate aceste scheme vor fi deconspirate și deferite justiție independente. Eu astăzi, voi expedia către PG, MAI, MJ, trei demersuri, și sper foarte mult ca organele care deja sunt libere, se vor implica pentru a rezolva această problemă gravă”, a precizat Slusari.
În context, cei 300 de proprietari de cote de pământ și cotă valorică au venit cu o adresare către Parlament, Președinte, Premier, MAI, dar și MJ.
„Rugăm să fie formată o comisie parlamentară împreună cu reprezentanții ministerelor și reprezentanții cotarilor, care ar veni la fața locului, ar convoca o adunare generală a cotașilor, s-ar putea convinge de toate cele expuse de noi. Tot acestea Comisie, rugăm să facă o revizie de inventariere a tuturor bunurilor proprietate privară a țăranilor. Numai pe aceste două căi se poate de finisat conflictul între agentul economic și țăranii proprietari de pământ din sat. Rugăm în mod urgent, ajutorul dvs. deoarece a început recolta grâului și hoții continuă să fure, iar cota de pământ a țăranului este unica sursă de existență pentru întregul an. Noi nu vrem nimic străin, doar ceea ce ne aparține nouă conform legii”, se spune în adresarea celor 300 de proprietari.
De menționat că, Alexandru Slusari a promis că, personal, va monitoriza acest caz.
Andriana Cheptine