Școala Profesională din com Bubuieci, municipiul Chișinău și-a prezentat astăzi oferta de studii pentru anul de învățământ 2019-2020. A fost prezentată în special meseria de apicultor, care în prezent poate fi studiată doar la Școala din Bubuieci, informează Provincial.
Pentru a asigură pregătirea apicultorilor calificați, cu abilități ce corespund necesităților unei prisăci moderne, Proiectul USAID Agricultura Performantă în Moldova oferă asistență Școlii Profesionale din com. Bubuieci, care implementează un program de instruire pentru meseria de apicultor.
La prima etapă, în cadrul unui grant în valoare de circa 351,000 MDL, Școala profesională a beneficiat de 15 stupi verticali pentru lecțiile practice, dotarea atelierului de apicultură al școlii cu echipamente moderne utilizate de apicultori la confecționarea ramelor, colectarea și omogenizarea mierii.
Totodată, proiectul USAID/APM a facilitat elaborarea unei noi curricula pentru meseria de apicultor, care este în proces de validare de către instituțiile de resort.
Ion Maxim, președintele Asociației Apicultorilor din Republica Moldova, a precizat în cadrul evenimentului că, de regulă, apicultori care au cel puțin 100 de stupi au deja nevoie de forță de muncă calificată pentru a gestiona prisaca.
Ulterior, Proiectul USAID/APM va oferi asistență Școlii pentru extinderea laboratorului apicol, dotarea cu echipamente a unui mini-atelier didactic pentru producerea stupilor verticali și procurarea și instalarea unei mini-linii pentru ambalarea mierii, dar și crearea unui program start-up pentru absolvenții meseriei de apicultor.
Precizăm că, în Republica Moldova sunt înregistrați oficial 7300 de apicultori, un apicultor are în medie 32 de familii de albini. În 2018, în Republica Moldova au fost produse circa 5 000 tone de miere, dintre care 85 la sută sunt exportate preponderent în Uniunea Europeană, în special în România, Italia, Franța, Germania, Spania, fiind unicul produs zootehnic din Republica Moldova, care poate fi exportat în UE.
Dina Roșca