Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) al MAI continuă activităţile de prevenire a incendiilor de vegetaţie. Astfel, pe parcursul zilelor de weekend, angajaţii IGSU responsabili din cadrul Inspectoratului Ecologic de Stat, dar şi angajaţi ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), au mers în mai multe raioane din ţară pentru a informa populaţia despre riscurile şi pericolele incendierii gunoiului şi vegetaţiei uscate.
Specialiştii au vorbit cu mai mulţi oameni din localităţile Vărzăreşti, Selişte, Bălăneşti şi Păruceni din raionul Nisporeni, dar şi localnici ai raionului Cahul din sudul ţării.
În cele mai dese cazuri, proprietarii mai multor suprafeţe de pământ erau găsiţi la faţa locului unde efectuau lucrări de igienizare a terenurilor şi aprindere intenţionată a vegetaţiei.
În astfel de condiţii – atât pompierii, dar şi responsabili ai Inspecţiei pentru Protecţia Mediului le-au explicat impactul negativ pentru oameni şi natură, iar unii din ei au fost sancţionaţi administrativ pentru încălcările admise.
Potrivit IGSU, doar în ultimele 24 de ore, din cauza aprinderii vegetaţiei a fost necesară intervenţia pompierilor şi salvatorilor în lichidarea a peste 70 de focare, iar 224 ha de teren au fost compromise. De la începutul anului 2019 angajaţii IGSU au stins peste 6 mii hectare de vegetaţie.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă în comun cu Inspectoratul ecologic de Stat va efectua în continuare astfel de activităţi pentru a reduce numărul focare de ardere a terenurilor din Republica Moldova.
Dina Roșca