La Chișinău a avut loc un exercițiu practic pentru a prezenta situația radiologică din țară și capacităților naționale în monitorizarea radiologică a mediului, în contextul sistemului național de prim răspuns în caz de accident sau incident radiologic sau nuclear. Experții au subliniat că nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală și este constant.
Totodată, experții Serviciului Hidrometeorologic de Stat, a Agenției Naționale de Reglementare a Activităților Nucleare și Radiologice (ANRANR) și a Agenției de Mediu au demonstrat capacităţile naţionale în reacționarea operativă în cazul depistării surselor sau materialelor radioactive neinventariate (în afara controlului de reglementare), prezentând cum lucrează Echipa Mobilă de Experți și Laboratorul de Expertiză Nucleară al ANRANR.
Potrivit reprezentanților Agenţiei de Reglementare a Activităţilor Nucleare şi Radiologice, echipele mobile ale agenției, intervin în teritoriu în cazul în care este identificat un obiect care ar putea emite radiaţie. În majoritatea cazurilor, fiind vorba despre diferite piese de la utilaje vechi, găsite în uzine şi fabrici care au activat în perioada sovietică.
Autoritățile explică că, nivelul de radiaţie se monitorizează constant în cinci staţii, la Chişinău, Bălţi, Briceni, Ştefan Vodă şi Cahul. Acesta este măsurat în fiecare dimineaţă şi seară, iar dacă sunt identificate schimbări majore, măsurătorile se fac mai des.
„Nivelul de radiație în țară nu depășește limita normală și este constant. Cea mai recentă intervenţie de amploare a specialiştilor de la ANRANR a fost la uzina metalurgică din Rîbniţa, pentru că în presă s-a vehiculat că a avut loc un accident, care putea prezenta un pericol pentru ecologie. Probele colectate chiar în adiacentul oraşelor Rezina şi Râbniţa şi respectiv, de material biologic şi investigaţiile de laborator, măsurătorile nu au arătat prezenţa unor radionucliţi artificiali. Situaţia radiologică din punct de vedere a expunerii populaţiei şi lucrătorilor din cadrul Uzinei Metalurgice de la Rîbniţa este în regimuri normale”, a menționat Ion Apostol, directorul ANRANR.
Dina Roșca