La Edineţ a avut loc evenimentul de închidere a proiectului de dezvoltare a sistemului teritorial de avertizare pentru situaţii de urgenţă în regiunea râului Prut.
Potrivit Programului Parteneriatului Estic de cooperare teritorială Moldova – Ucraina, 5 localități din regiunea Cernăuți Ucraina, dar și în 4 localități din nordul republicii cum ar fi satele Criva, Drepcăuți, Șirăuți și orașul Lipcani vor avea parte de sisteme de avertizare în situaţii excepţionale.
Mai mult, sirenele vor anunța în total peste 10 mii de oameni din Republica Moldova și aproape 8500 de persoane din Ucraina despre riscurile situațiilor excepționale, cu un impact direct de peste 19 mii de locuitori de pe ambele maluri a râului Prut.
Comunitățile au fost identificate după criteriul vulnerabilității la inundații, iar proiectul este unul pilot pentru ca ulterior rezultate acestuia să fie testate.
Potrivit specialiştilor din IGSU, la moment în Republica Moldova sunt sisteme electromecanice care datează din anii 80. Peste 155 sunt activate centralizat, iar 106 sunt activate local. De sisteme performante benefeciază localităţile Avdarmadin UTA Găgăuzia, dar şi satele Copanca, Taraclia şi oraşul Căuşeni. Datorită Programului Parteneriatului Estic de cooperare teritorială Moldova – Ucraina, localităţile din prejma râului Prut vor fi mai protejate de eventuale situaţii excepţionale, iar populaţia va fi informată în situaţii de risc. Programul va avea un impact social, economic și de mediu prin reducerea costurilor umane și financiare ale inundațiilor.
Potrivit IGSU, Uniunea Europeană a alocat 90% din bugetul total, ceia ce reprezintă aproape 300 mii euro, iar contribuția partenerilor este în valoare de 10%.
Dina Roșca