Bilanțul activității Zonelor Economice Libere pe parcursul a 9 luni din anul 2014 au reflectat faptul că ponderea acestora în dezvoltarea macroeconomică a țării este din ce mai mare. Astfel, volumul total al investiţiilor în zonele economice libere, pe întreaga perioadă de activitate a acestora, conform situaţiei din 1 octombrie 2014, a însumat 207,1 mil. dolari SUA (o creştere de 10,6% faţă de perioada similară a anului 2013).
În cadrul unei ședințe la Ministerul Economiei s-a mai spus că, salariul mediu a crescut cu 17% comparativ cu aceeași perioadă 2013, astfel salariul mediu al angajaților ZEL fiind de 5012 lei.
Activitatea ZEL rămâne a fi orientată preponderent spre producția industrială destinată exportului. Dacă la sfârșitul anului 2013 rata de creștere a vânzărilor producției industriale a atins o valoare record de 20,8%, atunci în 9 luni a.c. acest indicator a constituit 28,1%. În următorii ani se prognozează menținerea ratei înalte de creștere a producției industriale.
Pe termen mediu în baza proiectelor investiționale deja existente, urmează a fi investiți aproximativ 100 mil. dolari SUA și se preconizează o creștere de 3 mlrd. lei a volumului vânzărilor producției industriale. De asemenea urmează a fi lansate noi proiecte majore de investiții, în urma cărora se planifică investiții în volum de 80 mil. dolari SUA, volumul vânzărilor producției industriale de 1,5 mld. lei și crearea a 4 mii locuri de muncă noi.
Dina Roșca