Biroul Naţional de Statistică informează că, conform datelor operative, în anul 2014 Produsul intern brut a însumat 111501 milioane lei, preţuri curente de piaţă, în creştere – în termeni reali – cu 4,6% faţă de anul 2013 semidefinitiv.
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de bunuri s-a majorat, în anul 2014 cu 7,7% în raport cu anul anterior, influenţând pozitiv (+2,0%) evoluţia Produsului intern brut. Valoarea adăugată brută produsă în agricultură, economia vânatului, silvicultură, pescuit, piscicultură şi industrie a depăşit realizările anului precedent respectiv cu 8,2% şi 7,2%. Contribuţia sectorului de bunuri la formarea Produsului intern brut a constituit în perioada de referinţă 26,9%.
Valoarea adăugată brută produsă în sectorul de servicii s-a majorat comparativ cu anul precedent cu 4,2%, contribuind la sporirea Produsului intern brut cu 2,4%. Valoarea adăugată brută din construcţii a crescut cu 10,6%, urmată de comerţul cu ridicata şi cu amănuntul (+6,1%), transporturi şi comunicaţii (+3,4%) şi „alte activităţi de servicii” (+3,0%).
Din „alte activităţi de servicii” majorări s-au produs pentru activităţile hoteluri şi restaurante (+3,2%), activităţi financiare (+4,6%), tranzacţii imobiliare, închirieri şi activităţi de servicii prestate întreprinderilor (+5,8%) şi alte activităţi de servicii colective, sociale, personale şi servicii acordate gospodăriilor particulare de către personalul angajat (+11,5%). Creşteri uşoare ale valorii adăugate brute s-au înregistrat pentru administraţia publică (+0,3%) şi sănătate şi asistenţă socială (+0,6%). Reducere a valorii adăugate brute s-a produs în învăţământ (-3,1%).
Contribuţia sectorului de servicii la formarea Produsului intern brut a constituit în perioada de referinţă 59,4%. Impozitele pe produse s-au majorat cu 1,2% faţă de anul 2013, contribuind la formarea şi creşterea Produsului intern brut cu 16,0% şi 0,2% respectiv.
Consumul final a fost în creştere cu 2,4% în raport cu anul precedent, influenţând pozitiv (+2,8%) sporul Produsului intern brut. Creşterea a fost condiţionată de majorarea cu 2,9% a consumului final al gospodăriilor populaţiei. Formarea brută de capital fix a depăşit cu 10,1% realizările anului precedent, contribuind în perioada de referinţă cu 24,6% la formarea Produsului intern brut şi cu 2,3% la creşterea acestuia. Exporturile şi importurile de bunuri şi servicii s-au majorat cu 1,1%, şi cu 0,4% respectiv, faţă de anul 2013.
Dina Roşca