Secretarul de stat pe probleme de mediu, Valentina Țapiș a convocat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, o ședință tehnică privind activitățile efectuate de minister pentru anul 2018, în contextul protecției și utilizării stabile a fluviului Nistru, precum și planificarea activităților pentru anul 2019.
La întrunire au participat membrii Părții moldovenești a Comisiei privind utilizarea stabilă și protecția bazinului fluviului Nistru.
Secretarul de stat pe probleme de mediu, Valentina Țapiș a specificat faptul că, după o pauză de 3 ani au fost reluate ședințele bilaterale moldo-ucrainene: “până în prezent au fost organizate un șir de întruniri ale împuterniciților ambelor Guverne, însă progrese în ceea ce privește negocierea prevederilor de protecție a mediului la funcționarea Complexului Hidroenergetic Nistrean nu au fost constatate, ambele părți menținându-și poziția sa”.
În aceeași ordine de idei, șeful adjunct al Agenției „Apele Moldovei”, Radu Cazacu, a informat participanții la ședință despre rezultatele colaborării cu partea ucraineană pe bazinul rîului Nistru în context transfrontalier: „Republica Moldova și Ucraina sunt parte a Convenției privind Evaluarea Impactului asupra Mediului în context Transfrontalier, adoptată la Espoo, aceasta este o organizație internațională care reglementează evaluarea impactului asupra mediului în situația în care un anumit proiect are impact transfrontalier”.
La finalul ședinței au fost prezentate informații cu privire la proiectul „Studiul impactului social și de mediu al Complexului Hidroenergetic Nistrean” implementat de PNUD, beneficiarul proiectului fiind Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. Proiectul prevede și organizarea training-urilor care vor întări capacitățile de negociere cu partea Ucraineană asupra Acordului de funcționare a complexului hidroenergetic Nistrean.
Dina Roșca