Sâmbătă, 27 octombrie 2018, întreaga țară va participa la acțiuni de plantare a arborilor, cu ocazia Zilei Naţionale de Înverzire a Plaiului „Un arbore pentru dăinuirea noastră”.
În acest context, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, a organizat o conferinţă în cadrul căreia a prezentat activităţile planificate pentru această campanie.
În debutul conferinţei, Secretarul de Stat pe probleme de Mediu, Valentina Ţapiş, a făcut apel către populaţie, autorităţi publice locale, instituţii de stat şi private, să participe activ la această campanie, „scopul acestor acţiuni sunt cele de mărire a suprafeţelor cu vegetaţie forestieră, trebuie să conştientizăm că este important să existe o continuitate a acestor activităţi, prin îngrijire, curăţare, salubrizare a zonelor verzi, plantate sau semănate anterior, care la fel fac parte din spectrul de activităţi care îmbunătăţesc calitatea spațiilor vrezi de pe întreg teritoriul ţării ”, a menţionat Valentina Ţapiş.
Directorul Agenției „Moldsilva”, Ion Haralampov, a specificat faptul că în funcţie de starea vremii întreprinderiile silvice vor planta, pînă la sfîrşitul toamnei, “ în fondul forestier se va efectua ajutorarea regenerării naturale pe o suprafaţă de 800 de ha prin semănarea a 100 tone de ghindă, crearea culturilor silvice pe 530 de ha ceea ce constituie 3 milioane de puieţi şi lucrările de completare a culturilor silvice, create în anii precedenți, pe o suprafaţa de 2560 ha cu plantarea a circa 7 milioane de puieţi” a subliniat Ion Haralampov.
Mai menţionăm că pentru acest an în cadrul campaniei Ziua Naţională de Înverzire a Plaiului, vor fi puşi la dispoziţia autorităţilor publice locale de nivelul I şi II circa 143 de mii arbori şi arbuşti, dintre care peste 13 mii puieţi în municipiul Chişinău şi 19 mii în alte localităţi ale ţării. Finanţarea este asigurată din Fondul Ecologic de Stat.
Pentru executarea lucrărilor de plantare şi completare a culturilor silvice, entităţile silvice au crescut în pepinierele silvice peste 16 milioane de puieţi cu un spectru de 60 specii, ce va fi folosit, atît pentru necesitățile proprii, cît și pentru cererile parvenite din partea Autorităților Publice Locale de nivel I și II, agenților economici și alte instituții, persoane fizice.
Dina Roșca